För fjortonde gången hölls igår Underklädesfesten under Stockholm Pride där alla kastar kläderna och dansar sig svettiga tillsammans.

– Det är en helt unik fest där alla typer av kroppar samlas, oavsett ålder, etnicitet, könsidentitet och sexualitet. Underklädesfesten är en kroppspositiv sammankomst där man verkligen får vara den man är. Och det är otroligt befriande och kul, säger Petter.

Oskar Sternulf

Inför festen pratade QX med flera Pridebesökare som berättade att de är stammisar på Underklädesfesten, men att de i år inte tänkte gå som en försiktighetsåtgärd med tanke på spridningen av apkoppor i Europa. En av dem var skådespelaren Oskar Sternulf.

– Jag bestämde mig för att jag inte ska gå på Underklädesfesten förra veckan. Och de flesta som jag känner som brukar gå dit har faktiskt sagt till mig att de inte tänker gå i år. Jag har flera vänner inom vården som sagt till mig att det inte är värt den risken. Så jag vågar faktiskt inte riskera det.

– Det är tråkigt att missa den i år för jag gillar verkligen den festen. Där alla olika storlekar, former och människor är tillsammans. Ingen behöver skämmas, det är så mycket kärlek. Det blir en väldigt avväpnande stämning när alla är i underkläder.

Men trots vissa stammisars oro kunde en trött men lycksalig Petter idag meddela att festen var full med ungefär 500 danssugna gäster.

– Jag har full förståelse för de som valde att avstå och jag tycker det är jättebra att folk gör sina egna riskbedömningar. Vi måste alla göra det som känns bra och naturligt för oss, det är det mest ansvarsfulla vi kan göra.

– Vi märkte inte av något bortfall, det var jättelyckat och det var jättemycket folk. Vi queers har alltid festat oss igenom virus, aidskrisen bland annat. Vi har inga andra sätt att hantera svåra situationer än att mötas mitt i svårigheter och ta oss igenom det tillsammans. Det är så vi alltid har gjort för att få ha en plats där vi kan vara de vi är och uttrycka oss.