I år verkar fokus för de stora namnen legat på rap- eller rockmän, där First Aid Kit känns som det enda undantaget, men skrapar man på den heterosexuella ytan så hittar man en hel hög med queera pärlor.

Tove Styrke kommer direkt från sitt gästinhopp på Stockholm Prides dragkväll, och nog undrar man om Miss Tobi kommer betala tillbaka tjänsten från i fredags natt genom att dyka upp under Toves gig? Samma sak gäller Daniela Rathana som ju gästade Molly Sandén på Skansen i tisdags; blir det återträff när Rathana Club slår upp portarna på Linnéscenen ikväll?

Flest regnbågsflaggor kommer nog ändå synas i publikhavet främst framför två artister; Norska Marie Ulven, alias Girl in Red, slog igenom med I Wanna Be Your Girlfriend 2016 och följs nu av över 11 miljoner människor på Spotify. Hennes självproducerade ofiltrerade indielåtar har alla flera hundra miljoner streams, och hon har hyllats för sina ärliga texter om depression, queerness och ångest. De siffrorna kanske inte amerikanska Michael Alden Hadreas, alias Perfume Genius, kan matcha, men hans arty indiepop med texter om sex, misshandel i hemmet och de faror som homosexuella män kan möta i det moderna samhället har genererat både miljontals med fans och samarbeten med namn som Charli XCX.

Annat med queer-intresse är till exempel 18-åriga Chloe Moriondo, som samtidigt som hon lämnat ukulelen för mer elgitarrbaserad musik även kommit ut med att hon inte längre kallar sig lesbisk, utan istället identifierar sig som “nonbinary-ish”, feministiska punkrockbandet Bikini Kill (där trummisen Tobi Vail var den som etablerade Riot Grrl-rörelsens grrl-stavning), och öppet bisexuella rapparen Princess Nokia (som identifierar sig som gender non-conforming och först slog igenom på New Yorks gayklubbar). Att brittiska rapparen Slowthai är gift med Katya Kischuk som varit med i Serebro, intresserar nog bara en och annan gammal Eurovision-bög.

Utöver queer-fållan hittar vi namn som Leila K (som kör ett DJ-set), Thåström, Vargas & Lagola, Amason, Chance the Rapper, Nick Cave, Dave, Jamie XX, Ane Brun, Tame Impala och beabadoobee. Biljetter finns på festivalens hemsida (även om alla hotellrum i Göteborg är fullbokade, då någon som heter Ed Sheeran valt att spela på Ullevi samtidigt) och QX kommer bevaka scen och publik på plats i dagarna tre. Vi ses i Slottsskogen!