Fredag den 5 augusti kraschade Anne Heche, 53, sin bil in i ett bostadshus i området Mar Vista i Los Angeles. Byggnaden och bilen fattade eld. Boende i huset lyckades fly lågorna och Heche fördes till sjukhus med livshotande skador.

Enligt Los Angeles-polisen har ett blodprov visat tecken på att Heche var narkotikapåverkad vid olyckstillfället.

Sedan olyckan har skådespelerskan legat i koma. Genom ett uttalande från Anne Heches talesperson igår meddelade familjen att Heche nu förklarats hjärndöd och inte förväntas överleva. Hon får nu livsuppehållande vård samtidigt som man undersöker möjligheter för att donera hennes organ.

”Tyvärr har Anne drabbats av hjärnskador efter sin olycka och är fortfarande i koma och tillståndet är kritiskt. Hon förväntas inte överleva. Det har länge varit hennes önskan att donera organ och hon får livsuppehållande vård för att man ska kunna avgöra om några av dem är livskraftiga.”

”Anne hade ett stort hjärta och berörde alla som träffade henne med sin generösa själ. Utöver sin extraordinära talang spred hon vänlighet och glädje genom sitt liv. Särskilt genom att göra det mer accepterat att älska den du vill. Hon kommer att bli ihågkommen för sin modiga ärlighet och saknad för sitt ljus”.

Anne Heche var under åren 1997 och 2000 tillsammans med Ellen DeGeneres, en relation som väckte stor uppmärksamhet. Heche som beskrev sig som ”sexuellt flytande” har i senare intervjuer sagt att hennes öppna relation med en annan kvinna ödelade hennes skådespelarkarriär i flera år.

I ett avsnitt av podcasten Better Together berättar hon att hon blev hånad av pressen för sin relation med DeGeneres, för att sen bli ännu mer hånad när hon efter uppbrottet började dejta män.

– Din acceptans och öppenhet för din flytande sexualitet var banbrytande på den tiden. Något som idag är brett accepterat, svarade hennes med-poddare Heather Duffy på berättelsen.

I samma avsnitt berättade Heche om varför hon själv alltid haft en tillåtande syn på sin sexualitet och varför hon vägrade dölja sin relation med DeGeneres.

– Jag tror att det är viktigt för mig att dela med mig av det faktum att min pappa var en av de första männen att dö i aids 1983. Dagen efter att min pappa dog började New York Times kalla det för ”the gay disease”, berättade Heche och förklarade att hennes pappas dubbelliv inspirerade henne att leva sitt liv öppet.

– För mig skulle det vara som en dödsdom om jag inte levde min sanning.