Det blev alltså QX främsta val som fick äran att leda den svenska versionen av det omåttligt populära programmet som ynglat av sig över hela världen. Efter att bland annat Storbritannien, Frankrike, Spanien, Filippinerna, Thailand, Australien, Nederländerna och Italien fått sina versioner är det snart dags för den första nordiska upplagan.

– Det känns oerhört roligt och hedrande att få uppdraget att leda Drag Race Sverige! Inte många länder i världen har haft en så levande och mångskiftande dragkultur som Sverige och nu ska vi visa upp det för omvärlden. Jag ser fram emot att ta del av deltagarnas hantverk och scenkonst när de bjuder tv-publiken på extra allt och tävlar om en värdig drottningtitel. Det kommer bli en unik blandning av kamp, kärlek, show och glitter, säger programledaren Robert Fux i ett pressmeddelande..

Robert Fux är en av vårt communitys klarast lysande stjärnor, som haft ett brinnande engagemang i HBTQ+frågor. Han har utsetts till såväl Miss Pride som turnerat med draggruppen Cunigunda. Fux startade även Dragcirkus, Sveriges första öppna scen för dragartister, var med och startade barnboksprojektet Bland drakar och dragqueens, och driver podden Drottningmötet där han intervjuat över 40 svenska dragqueens. På senare år har han hyllats för gaygalanominerade dragmusikalen Dragshow – En nära döden-upplevelse som har fått lysande omdömen.  I höst syns han i internationella samarbetet Bratz Carnival på turné i Sverige. Och nu väntar alltså Drag Race Sverige.

Drag Race Sverige spelas in i höst och kommer att sändas framåt våren 2023 i SVT. Casting-arbetet pågår fortfarande.

Texten uppdateras.