Fotografen Magnus Ragnvid startade i år en insamlingsstiftelse som ska lyfta unga hbtqia-personer i Skåne som är verksamma inom konst, kultur och musik.

– Jag hade utställningen ”Familiar Face” på Klippans Konsthall för snart 2 år sedan, och den positiva responsen jag fick på den var enorm. Idén till ett stipendium föddes i samband med att kommunen köpte fem av verken, och jag kände att jag på ett eller annat sätt ville ge tillbaka, sa Magnus Ragnvid om initiativet i en tidigare intervju med QX.

Idén fick backning av Klippans kommun och deras kultur- och fritidschef Arne Amnér och idag avslöjades den alla första stipendiemottagaren.

Vinnaren av stipendiet på 25 000 kronor är 17-årige låtskrivaren och artisten Lucas Schönefeld från Helsingborg med följande motivering:

”Med ett brinnande skapande och en inre glöd har Lucas tagit sig genom en tuff skolgång med mobbing som grundat sig i att han inte passat in i gängse normer och stuckit ut men ändå stått upp för sig själv och aldrig bett om ursäkt för sin egen existens. Musiken har tagit honom genom en tuff uppväxt och varit hans bästa vän”.

När QX ringde upp Lucas i fredags för att gratulera var det livat bakom honom.

– Jag sitter på en turnébuss tillsammans med min klass. Jag går i en musikklass och vi är på väg till en annan skola där vi ska uppträda, berättar han.

Hur känns det att få motta 25 000 kronor? 

– Jag är ingen människa som bryr sig särskilt mycket om pengar, men jag är väldigt tacksam över att de valde mig.

Lucas musikintresse har funnits med honom länge. När han var nio år såg hans mormor en annons om en sångtävling i hemstaden Helsingborg som hon tyckte skulle passa barnbarnet. En idé som både Lucas och hans mamma nappade på.

– Dagen som tävlingen ägde rum var jag väldigt nervös men jag älskade det! Sedan dess har jag fortsatt att sjunga och skriva låtar.

Vad gör du för musik? 

– Vanligtvis blir det ballader, men jag älskar väldigt mycket olika sorters musik. Nu försöker jag hitta lite andra låtar som jag kan göra när jag giggar, som har lite mer sväng i sig.

Har du bestämt vad du ska göra med pengarna?

– Jag ska spara lite och kanske köpa aktier. Sen vill jag gärna köpa lite musiksaker också som gör mina gigg bättre.