Oavsett om du känner till namnet Patricia Highsmith eller inte, är du troligen bekant med några av hennes böcker. Thrillers som Främlingar på tåg och The Talented Mr. Ripley har fått många att upptäcka en författare som drogs till brott och komplexa karaktärsporträtt. Lika komplex (om än mindre mordbenägen) var hon själv. Och Loving Highsmith handlar lika mycket om den flitiga karriären som om hennes relationer och hemliga kärleksliv.

Filmskaparna lusläser hennes dagböcker, intervjuar gamla flickvänner och skapar en bild av en kvinnotjusare som hittade sitt sätt att leva som queer på i mitten av 1900-talet. Något som inte minst ledde till banbrytande boken Carol, den första romanen någonsin om förälskade flator med ett lyckligt slut. (Den fick såklart ges ut under pseudonym.)

Den oftast så privata Patricia förblir något av ett mysterium, även för kvinnorna som stod henne nära. Men den skickliga dokumentären är framför allt en spännande och livfull inblick i en lesbisk kultur i en tid som sällan får stå i fokus.

(Biopremiär 4 november)