Vi börjar med detta: Nu tycker jag att det är dags att sätta andra personer bakom spakarna för Så Mycket Bättre. Alltså, det är urtrevliga artister som har bra berättelser, men det bjuds på tok för mycket ballader och för lite fest. Som tittare börjar tolkningarna kännas mer som ett ok än som en tillgång. Fy så såsigt det är att se två timmar färd mot seg ballad.
Förra veckan läste jag Aftonblandets chat samtidigt och folk var lite väl gnälliga, men den sammanfattande åsikten var att det var för zzznarkigt. Nej, man kan inte tvinga deltagarna att göra uptempo men då får man mixa upp deltagarna lite.
Våga släppa sargen och ta in hårdrock, house, rap och schlager! Vi somnar ju framför tv:n!

Nåja.
”Det känns inte som att den här platsen är på riktigt” öppnade gästande Viktor Leksell med när han repade med Norlie & KKV. Kul att han var där på riktigt, och att detta gav mersmak för att komma in i programmet som en tolkande deltagare. Han är ju en av undertecknads drömdeltagare.

Måns, Sonny och Anna inledde sin dag med att slå golfbollar mot olika föremål som skulle krossas. Det gick sådär.
Så istället slog de tre sönder de olika piedestalernas föremål. Rockstjärneliv de luxe.

Samtidigt gjorde Olle jordgubbssaft med Molly och Kim vars händer blev skållade av Olles saftsoppa. Olle är gängets Trivsel- Torsten och kommer bli saknad när han beger sig.

Därefter fick vi svar på varför banden heter Lasse Stefanz och Norlie & KKV (och vill ni ha svar på det får ni se programmet). Eller, det var ju rätt skoj att s:en tog slut i en folkpark i Kristianstad och att ett reserv-z i Stefanz därmed satte en slags regel för hur dansband ska innehålla ett z:a. Martinez, Jannez, Matz Blads, Lennartz, Fernandoz, Wizex…ja ni hör ju.

Sen fick vi storyn om hur Norlie & KKV:s träffades och var nästan så romantiskt att man vill skriva fanfiction om det.
Måns gjorde därefter en låt av nämnd duo och den nya versionen kommer nog inte upp i en bråkdel av originalets 54 miljoner streams. Men Måns är Måns och jag älskar hur hans fru Ciara trodde att han var en homosexuell bröllopssångare när de träffades.

Sen fick vi veta mer om Norlie, dvs Sonny genom ett besök hos hans lillasyster och mamma. Gud så fint med hans blyga mamma som tårögt berättade att hon är otroligt stolt över sonen. Naaw. Därefter dök nämnda Leksell upp och bildade ett gulligt boyband med Norlie & KKV för att sjunga Majas Space Invades My Mind ihop. Jag hade förväntat mig lite mer, men det var fint och med Leksell som ”featuring” blir det en hit.

Maja rördes av Norlie & KKV:s Leksell-samarbete.

Lunchen fick ett abrupt slut då Måns rattade iväg alla på utflykt för att Maja skulle sjunga sin Ternheim-tolkning i en lada. Det var ett gammalt sågverk där Anna spelat in sin första platta som nu smyckats som ett Anna-museum.
”Det var som att kliva in i en dröm”, utbrast Anna Terneheim. Hon är en härlig överraskning tycker jag. Jag trodde hon skulle vara mycket mer inåtvänd, men hon är charmigt berättande och bjussigt ärlig. Majas tolkning grep Anna, men inte mig. Hade vi åkt hela vägen hit för DETTA?

Entré Darin.
Sedan han var på Grå Gåsen senast har han kommit ut, skapat sig en redig karriär som både svensk vispopsångare och stilsäker funkdiscodiva. Nu välkomnades han av Olle Jönssons version av En säng av rosor. Darin blev lite blank i ögonen vilket var lite fint.

Så lite Måns-tema där vi fick veta hur Lunds lataste tonåring hittade musiken. Jag kommer nog aldrig kunna tvätta öronen rena från Proffesorpojkens (underbart artistnamn!) egenskrivna rap Osama. Burr!
Men ack så kul. Kul var även Måns pappas recension av The Masked Singer (”bland det fånigaste jag sett”).
Efter femteplatsen i Idol var Måns på väg att ge upp då inget hände men nu fick vi veta att hela Måns karriär har Gunde Svans stukade fot att tacka. För det gjorde att Måns fick en reservplats i Let´s Dance och därmed kunde dansa sig till vinst. Och resten är historia. Till Anna Books förtret.

Anna Ternheim tog sig an Dotter-duetten Walk With Me med en text hon skrivit med Jocke Berg. Stort såklart, men herre! Hur mycket finstämd musik ska man behöva serveras? Det blir som att bara äta toast Skagen till förrätt, varmrätt och efterrätt. Det är urgott men till varje servering blir det enahanda.

Molly Hammar fick avsluta programmet med en Darin-tolkning. Valet föll på discofunkiga Can´t Stay Away som Molly serverade med sina föräldrar. Men det blev en Ålandsbåts-funkrunkig anrättning som jag skickar ut till köket efter en tugga.

Jaha, två timmar utan att ens få höra Darin sjunga? Nej, detta avsnitt ger jag inte mycket för.
Hiten blir Norlie & KKVs Victor Leksell-sammarbete, och killarna gör därmed ett hat-trick.
Resten lägger vi i den allt större boxen med SMB-låtar som vi inte behöver höra igen.

Betygen:

”Mer för varandra” Måns Zelmerlöw (Norlie & KKV feat. Estraden)
QX QX

En fin tanke att Måns ägnar låten till sin fru Ciara, och sjunger om hur det blev de två. Originalet förgylls av Estraden-Louises säregna röst, men utan den blir det tyvärr en anonym radiomysig dussinlåt.

Rymden och tillbaks (Space Invades My Mind) Norlie & KKV feat. Victor Leksell (Maja & Veronica Maggio
QX QX QX
En riktigt fin text till Maggio-samarbetet som här blir en fin popmarsch. Jag hade velat bli lite mer berörd, men det där extra lilla lyftet kom aldrig. Och var den inte väldigt kort?

”Girl Laying Down” Maja Francis (Anna Ternheim)
QX QX
Egensinniga Maja gör allt med stor inlevelse och det ska hon ha en eloge för, men detta var inte min påse. Den här Kate Bush-iga musikalballaden lät som en utfyllnadslåt i en förglömlig musikal.

”En säng av rosor” Olle Jönsson (Darin)
QX QX 
En värdig tolkning absolut. Men det är svårt att mäta sig med originalets briljans, och den här lite väl stillsamma marschvals-tolkningen stack inte ut. Men Olle kan ju bränna av den som sista-dans i år framöver.

”Det kommer bli bra (Walk With Me)” Anna Ternheim (Måns Zelmerlöw & Dotter)
QX QX 
Fint. Men ja, efter tre ballader och en midtempolåt innan så var kanske detta inte vad jag längtade efter. Den falnade snabbt efter första lyssningen.

”Can’t Stay Away” Molly Hammar (Darin)
QX QX
Jag tror inte världen behöver en segare, funkigare version av Darins italienska hit. Molly är en grym sångerska, men detta lyfte aldrig.