”hoppas att det blir inslag av protester mot de länder som inte ger HBT-människor samma rättigheter”

Namn: Kenneth Appelheden Ålder: 64 år Bor: Valencia Civilstatus: Gift

Har du varit på Pride innan?
Ja, jag varit både Pride i Sverige och utomlands och även Europride och Worldpride.
Vad ser du mest fram emot?
Tyvärr i år kan vi inte besöka Stockholm Pride – men det är alltid paraden som är höjdpunkten och hoppas att det blir inslag av protester mot de länder som inte ger HBT-människor samma rättigheter som heteromänniskor. Det är alltid spännande att se vilka artister som ställer upp på olika sätt och stöder kampen mot olika orättvisor
Vad tycker du om att Pride håller till på Östermalm i år?
Ja det blir lite svårt att ha en uppfattning, men jag hoppas att det blir lika bra som Tantolunden och att det blir en sammanhållning av hela pride-festivalen.
Vilken artist skulle du helst vilja uppträde?
Lady Gaga, George Michael, Elton John och Diana Ross.
Varför går du på Pride?
För den fina gemenskapen, man träffar gamla och nya vänner. Det är en vecka om året då HBT-frågorna finns på dagordningen och det är roligt att de träffa de olika politiska partierna så man kan ställa dem mot väggen, om de inte har samma uppfattning som mig och mina vänner. Sedan är det en stor och härlig festival. Man får alltid hoppas på att solen skiner hela tiden och att alla är lyckliga inte minst i samband med paraden.
Sedan, du är en storprideveteran, inte bara i Sverige utan även utomlands. Vad är de största skillnaderna på svenska och utländska pridefestivaler?
– Ja skillnaden är väl när det gäller World-pride så ordnas också gay-os och stora gay-körs träffar. Sedan är det som många kommer från olika länder och kontinenter. Euro-pride är detsamma och de lägger väl lite krut på världsartister. Som när Rom hade Euro-pride var lady Gaga där och uppträde med gratis entre. Pride i Spanien är mer politiska och tar fram olika budskap mer än vad vi gör i Sverige och norden, men det kan bero på att i norden har vi kommit längre och staten är inte bunden till kyrkan och man våga visa vad man står.