Den öppet gay manusförfattaren och producenten Ryan Murphy fick inatt ta emot Golden Globes hederspris The Carol Burnett Award för sitt livsverk. Murphy ligger bakom en rad ikoniska serier som Pose, Dahmer – Monster, Glee, Nip/Tuck, American Horror Story och många fler.

När han intog scenen för att ta emot det ärofyllda priset ägnade han nästan hela tacktalet till att lyfta öppna hbtq-skådisar som han kallade för ”norrsken” som inspirerar unga regnbågspersoner.

Priset delades ut av Billy Porter, som var en av skådespelarna som Murphy lyfte i talet, något som rörde Porter till tårar.

”För ett år sedan sändes inte Golden Globe på tv, men galan ägde rum ändå och jag blev överlycklig för att MJ Rodriguez från min serie Pose hade utsetts till bästa kvinnliga skådespelare i en dramaserie. Genom det blev MJ den första skådespelerskan med transbakgrund att vinna en Golden Globe. Och jag tänkte:    ”Wow vad jag hade älskat om MJ hade fått komma upp på den här scenen för att ta emot de stående ovationer som hon förtjänar för att ha skrivit historia. Jag är glad att kunna säga att MJ är en av mina gäster ikväll” säger Murphy och ber MJ Rodriguez ställa sig upp för att ta emot sina försenade applåder.

Vidare lyfter han Niecy Nash och Matt Bomer för att ha ”visat kärlek, inte rädsla” genom att komma ut trots varningar om att det skulle förstöra deras karriärer. Jeremy Pope, den öppet gay Broadway-skådespelaren som snart är Sverigeaktuell i biofilmen The Inspection kallade han för ”framtiden” och förutspådde en Oscarsnominering.

”När jag var ung på 70-talet och satt hemma och tittade på The Carol Burnett Show, såg jag aldrig någonsin en person som jag själv vinna ett pris eller ens representeras som karaktär i en TV-serie. Det är svårt att vara en ung hbtq-personer i USA, och faktiskt i hela världen, både då och nu. Du får höra att du måste dölja ditt ljus för att överleva. Men till alla unga som tittar ikväll erbjuder jag MJ, Billy, Niecy, Matt och Jeremy som exempel på möjligheter” säger Murphy.

Se hela talet nedan!