– Folk uttalar sig om saker de inte vet något om, sprider lögner och hat. Jag orkar inte argumentera med såna personer, jag vill bara att de ska ”shut the f**k up”, säger Felin, som ofta tar upp jämställdhet, kvinnors rättigheter och är engagerad i HBTQI-frågor och människors lika värde.

Hur kom STFU till?
– Låten skrevs av mig, John Strömberg och Joy Deb. Jag kom in i studion, dagen efter valet, och kände att jag hade så mycket ilska att få ur mig. Det händer så mycket skit i världen just nu och folk sprider så mycket lögner och hat. Ibland känns det som att vi, speciellt kvinnor, får lära oss att alltid vara ”the bigger person”. Vi ska inte bli upprörda, arga eller säga rakt ut vad vi tycker. Jag är så otroligt trött på det. Musikaliskt är låten både något nytt, samtidigt som den tar avstamp i de första låtarna jag släppte, såsom Revolt. Det är massa energi och det är en låt som är gjord för att spelas live.

Du är engagerad i HBTQI-frågor?, på vilket sätt och vilken fråga är viktigast?
– Ja, för mig är allas lika värde och rätt att vara precis den man är och älska den man vill otroligt viktigt. Jag hade turen att växa upp med föräldrar som alltid har varit väldigt stöttande och jag minns när jag växte upp att de aldrig talade i termer som ”när du är äldre och har en pojkvän” utan istället sa ”när du är äldre och har en partner.” Så för mig har jag alltid känt att mina alternativ varit öppna och att det inte funnits någon skam. Jag tycker det är fruktansvärt att det är så många som inte har den upplevelsen, och att det i så många länder till och med är olagligt att vara queer. Det som händer i USA nu kring transpersoners rättigheter är hemskt. Överlag känns det som att världen är påväg in i en otroligt mörk tid där vi går bakåt.
– För mig är musik ett sätt att uttrycka de saker som upprör, berör eller känns viktiga, därför handlar också flera låtar både på gamla plattan och den kommande om just HBTQI-frågor och kvinnors rättigheter. Under pandemin började jag även studera statsvetenskap. Även om det är i musiken jag lägger mestadels av min tid så skulle jag kunna tänka mig att jobba mer aktivt med dessa frågor i framtiden, därav valet av ämne.

Hur definierar du dig själv?
– Mitt pronomen är hon. När det kommer till kärlek så handlar attraktion för mig om personen, deras personlighet, och så många andra saker som är så svåra att sätta fingret på, inte kön. Kärlek är kärlek, och du bör ha friheten att älska vem du vill.

Vilken artist inspirerar mest just nu?
– Oj så många. Jag älskar att punkpopen fått lite av en revival nu framförallt i England och USA. Det är många artister därifrån som jag inspireras av just nu. Girli är en grym queer artist från Storbritannien som jag lyssnar mycket på, även Black Honey och Yonaka också båda från Storbritannien, som jag gillar skarpt. Sen har vi klassiker som alltid inspirerar i det jag gör såsom Blondie exempelvis. Miley Cyrus tycker jag är en grym artist, som alltid lyckas återuppfinna sig själv, hon är svingrym live och det känns som det alltid händer nåt oväntat när det kommer till henne.