Wentworth Miller var inbjuden till St Petersburg Filmfestival, men tackade alltså nej i ett brev. I brevet till festivalledningen skriver Miller att han som ”a gay man” är djupt oroad över utvecklingen i Ryssland och hur regeringen behandlar homosexuella. Han skriver: ”situationen är inte på något sätt acceptabel och jag kan inte med gott samvete delta i ett festligt event som anordnas av ett land där personer som jag systematiskt förnekas rätten att leva och älska öppet”.

Wenthworth Miller avslutar brevet med att underteckna med sitt namn och sitt medlemskap i amerikanska gayrättsorganisationen GLAAD, som varit mycket aktiva i Rysslands-frågan på sistone.
GLAAD:s talesperson Wilson Cruz välkomnar Wentworth Millers aktion och säger i ett uttalande: ”“Wentworths modiga stöd skickar ett kraftigt meddelande till alla HBT-ryssar, som utsätts för kränkningar och hotal av åtal: Ni är inte ensamma.”

Wentworth Miller spelade den tatuerade fången Michael Scofield i serien Prison Break 2005-2009, och har dessutom medverkat i filmerna The Human Stain mot Nicole Kidman, och Resident Evil: Afterlife mot Milla Jovovich. Nästa år kommer thrillern The Loft där Miller spelar mot James Marsden och Karl Urban.