För ett antal år sedan gav Fredrik sig själv ett nyårslöfte om att skriva 100 låttexter under loppet av ett år. Vid årets slut hade han skrivit 130 texter. Och för att få melodier till dem kontaktade han polaren Stefan, som han träffat på en midsommarfest hos en gemensam vän för tio år sedan, och som verkat både som sångare och skådespelare i olika uppsättningar med HBTQI-teman.

– Jag firade jul- och nyår på Gran Canaria och Stefan var sen till vår planerade middag, så jag kunde ta det lugnt. När jag klev ut ur duschen, så från klar himmel kom melodin till refrängen till mig. Jag torkade av mig snabbt och plockade upp telefonen och sjöng in melodin till refrängen, berättar Fredrik.

Men det skulle dröja ett par år innan allt föll på plats.
En sommardag ett par år senare satte de sig på producenten Pärs balkong. Han plockade upp gitarren och de började jamma och folk nedanför och i den intilliggande parken stannade till, tittade upp och började spontant applådera. Ursprungligen specialskrevs Dancing the Air till Lili & Susie, som även sjunger på demon.
– Vi ville se dem i Mello och skrev låten till dem. Texten i refrängen gick då: ‘Glowing, glowing pink kisses’. Och det med syfte på deras läppstift som var så omtalat på 80-talet. Av olika anledningar blev det inget med Lili & Susie. Men sen kom Rosanna in i bilden och texten skrevs om till att handla om kärlek och ett möte mellan två yngre personer, säger Fredrik.

Vad gjorde Rosanna rätt sångerska för denna dansiga låt?
– Rosanna är en tekniskt sett en otroligt skicklig sångerska, därtill levererar hon med passion och inlevelse. Man kan säga att hon färglägger våra svart/vita demos och lyfter dem till en ny nivå, berättar Fredrik.

Var enas ni i er musikaliska smak, lyssnar ni på samma saker privat?
Stefan: Jag lyssnar på blandad musik. Förr så var det mycket disco från 70- och 80-talet, nu när vi arbetar med låtskrivandet så lyssnar jag mycket på ny musik som släpps.
Fredrik: Dolly Parton är min husgud och en stor inspiationskälla till mitt musikskapande. John Newman och Miley Cyrus lyssnar jag mycket på.

Ni är båda gays, vart går ni ut om ni vill dansa?
Stefan:
Mest Side Track, SLM… gärna techno, kinky raves när det är något kul och lite mer utmanande.
Fredrik: Jag var på Backdoor för någon månad sen och hade en jättetrevlig natt. Där finns olika dansgolv med olika musikalisk inriktning vilket passar mig.