Solen lyste från klarblå himmel över Way Out Wests andra dag och fick Slottskogen att koka av festivalglada besökare (och kanske inte lukta supertrevligt runt Bajamaja-områdena).

Arlo Parks var en ny upptäckt för mig, men med sin Lily Allen-väna stämma lockade den öppet bisexuella sångerskan mängder av fans framför scenen trots en liten småtrist speltid runt fyra-snåret. En supertrevlig, om än lite monton, spelning. Annat värt att nämna från ett annars ganska svagt gäng namn i mina öron var ett återförenat Soundtrack of Our Lives, Stor och brittiska Lola Young.

Fredagens absolut största dragplåster var ju annars britpopens okrönta prinsar i Blur – och som Damon Albarn & Co levererade! Alla hitsen var där, men även ett knippe guldkorn från det alldeles färska albumet ”The Ballad of Darren”. Att få dansa hem vid midnatt med The Universal klingande färskt i ören var faktiskt som en liten dröm.

Det är mer än man kan säga om dagens absolut största besvikelse… För två festivaler sedan (vilket är 2019 pga två tappade pandemi-år) såg jag en av de bästa konserter jag sett på Way Out West när Héloïse Adélaïde Letissier, aka Christine & the Queens, brände av ett löpband med hits tillsammans med dansare och ett tight band. Trots den då ganska glättiga inramningen så kom musikens tema (om att inte kunna få vara sig själv fullt ut) fram otroligt tydligt, och jag var helt tagen efteråt. Sedan 2019 har Christine blivit Chris, och som fan är man ju otroligt glad att han nu äntligen kan leva som sitt sanna jag. Tyvärr verkar inte Chris alls vara pigg på att göra samma härliga musik som Christine gjorde… Konserten på WOW 2023 är nämligen dödligt tråkig, helt fri från hits och överlastad med fånig symbolik (änglavingar, statyer) som känns hämtad från din lokala amatörteaters dramatimme.
En enorm besvikelse, som jag tror jag delade med alla som var där (det enorma publikhavet framför festivalens största scen tunnas ut så mycket under spelningens 75 minuter att jag kunde gå ända fram till scenkanten innan den var över). Otroligt trist och som sagt en enorm besvikelse.

Idag avslutas festivalen med akter som Muna, Cherrie, Boygenius, Empress of och såklart hemmasonen Håkan Hellström. Vi ses i Slottskogen!

Foto: Carl Björklund