Aktuella ämnen

Hela Sverige Bakar-Jonathan – en stickande urolog med smak för bakelser

Jonatan Tollow är vårt HBTQ+hopp i nya säsongen av Hela Sverige Bakar som startar idag den 27 september. För QX berättar den bakande urologen om sitt stickningsintresse, smörkrämsstress och sina svagheter/styrkor inom bakandet.

Hur kommer det sig att du är med i Hela Sverige Bakar?
– Jag blev under många år uppmanad av vänner och kollegor att söka, men jag sa att jag inte kunde. Jag hade alltid någon ny utbildning på gång eller så var det nåt annat som hindrade mig. Men sen sa några sjuksköterskekollegor att de skulle anmäla mig och då tog jag saken i egna händer och sökte. Och kom med.

Hur var inspelningarna, vad är den största skillnaden från att se det på tv?
– Jag har ju sett varje säsong, inte bara den svenska utan även norska, australiensiska, amerikanska och engelska. Jag är ett stort fan! Att vara med i tv, jag såklart en ”oj”-upplevelse, och exakt lika stressigt som man sett att det är. När folks smörkräm skär sig och de säger att ”detta händer aldrig hemma”, så förstår man dem. Här händer exakt sånt!

Vad är din styrka/paradgren?
–  Choklad, jag har gjort praliner under två års tid och tempererat hemma massor av gånger. Jag är mer konditor än bagare, mer tårt-kille än bröd-kille.

Din svaghet?
– Jäsdegar. Jag har inte riktigt förstått vad som går fel när något går fel. Och just den här delen höll mig tillbaka från att söka till programmet eftersom jag tänkte att många kunde det bättre än jag. Men det finns alltid folk som är bättre och man kan inte vara bäst på allt.

Vad äter helst för bakverk?
– Något med mycket smak och syra i, gärna med passionsfrukt och citron. Jag har citron i allt tror jag. Så gärna bakelser och sen tårtor. Sist småkakor, det är lite trist.

Berätta om dig själv!
– Jag bor i Sundsvall och jobbar på Sundvalls Sjukhus som urolog. Jag bor här med min man och vår adopterade son. Utöver bakandet är jag stickdesigner då jag designar och säljer röster och stickbeskrivningar på svenska och engelska. Det är otroligt mycket matte, då man ska beskriva hur man förändrar utförandet för olika kroppar och storlekar.  Jag designar mest sjalar, där jag kan vara jättekreativ som designer. Sedan några år tillbaka jobbar jag mest med stickningstekniken brioche. Jag har ett Instakonto, Made by Tollow, vilket har 17 500 följare, och just nu har jag en pågående utställning i en butik i Sundsvall.

Så du kommer från Sundsvall?
– Ja, jag pluggade i Stockholm men att få AT-tjänst är svårare i storstäder, så var det lämpligt att göra den på hemorten. Och sen blev jag rekryterad till kliniken där jag jobbar idag.  Jag och min man har varit ihop sedan jag var 19, vilket innebär i sexton år, och vi har varit gifta i sex. Och det är skönt att vara nära sin familj när man själv har barn.

Urolog alltså?
– Ja, precis. Man är kirurg för urinorganen, manliga yttre genitalier. Jag är främst involverad när det gäller njurcancer, och godartad prostataförstoring. Det är en trevlig patientgrupp, ofta det äldre gardet, som jag funkar bra med.

Framkommer det att du är gay i programmet?
– Jag berättar att jag har man och son i alla fall, men jag tror inte det är med i porträttet av mig. Där är det mer fokus på stickning och kirurgi.

Namn: Jonatan Tollow
Ålder: 35
Yrke: Urolog
Civilstånd: Gift.
Bor: Sundsvall
Ser helst på tv: Fantasty-serier som The Witcher, Gamę of Thrones och Maktens Ringar.
Har alltid hemma i kylen: Stora mängder smör. ”Det är gott i och på allt”.
Lyssnar helst på: Tropisk house.
Om du var en bakverk: En stilren princesstårta. ”Inte för mycket detaljer på det yttre, men många intressanta lager på insidan”.

Publicerad 2023-09-27

Hjälp oss att komma ut

För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!

Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!

Stöd oss här