En viktig historia om klass och kvinnokamp

SVT har under flera år satsat på sina miniserier under julhelgen och en som jag minns allra bäst är Selma, serien om Selma Lagerlöf och hennes kvinnor. Nu har de gjort ytterligare en serie med starka kvinnor i huvudrollerna. Fröken Frimans Krig är inspirerad av en verklig historia och den slukar mig redan i första avsnittet.

I början av 1900-talet var matfusket otroligt stort i Sverige och de som drabbades allra hårdast var de fattiga. På smutsiga gator såldes ruttet kött från djur som haft difteri eller kolera. Mjök såldes även fast kon varit smittad av tuberkulos, mjölet kunde vara utblandat med gips och sockret med krita. Det fick några kvinnor att starta upp livsmedelskooperativet ”Svenska hem” i centrala Stockholm. Här skulle kvalitétsråvaror säljas även till de fattiga. De hade varken rösträtt eller pengar, för det var något som tillhörde männen, som även var deras förmyndare.

Fröken frimans krig är en viktig berättelse om hur Sveriges historia ser ut. En viktig skildring om klass och kvinnornas kamp. Sissela Kyle spelar kvinnorättskämpen Dagmar Friman, en kvinna som vet vad hon vill och hon räds inte för att säga sin åsikt. Hon tillhör en borgerlig släkt men har under flera år bott i suffragettrörelsens London men har nu bestämt sig för att flytta tillbaka till sin hemstad Stockholm, något som inte uppskattats av hennes bror Axel.

Fröken Frimans Krig är inspirerad av Monika Björk och Eva Kaijsers bok Svenska Hem – en passionerad affär, och bygger på ett originalmanus av Pernilla Oljelund som skrivit Guldbaggenominerade Stockholm Östra. Regissör är Mikael Hellström och producent är Maria Nordenberg som tidigare bland annat gjort ”Torka aldrig tårar utan handskar.”

Medverkande:
Dagmar – Sissela Kyle
Kinna – Sofia Ledarp
Lottie – Frida Hallgren
Emmy – Maria Kulle
Alma – Lena T Hansson
Gunnar – Edvin Ryding
Tora – Emelie Wallberg
Jon – Kristoffer Berglund
Axel – Gustaf Hammarsten
Frithiof – Allan Svensson
Rut – Ulla Skoog
Egon – Emil Almén
Fru Zander – Suzanne Ernrup
Ruben – Rolf Lassgård

Sänds i SVT1 med start fredag klockan 21:00.