Maria Hansson Nielsen

Sommarens Pride i Söderhamn var stadens första och det blev milt sagt en succé. Över 2 000 personer gick i paraden och nästan samtliga föreläsningar var fullsatta.

Men nu hoppar arrangören Majs Keller av Söderhamns Pride och det gör också Maria Hansson Nielsen. Anledningen är att de inte kommer överens med Lennart Westman, som tillsammans med sin fru äger det handelsbolag som ligger bakom Pride.
– Först och främst måste jag säga att Lennart gjort ett bra jobb och tagit ett fantastiskt initiativ, men tyvärr har han inte lyssnat på oss andra. Ibland har han svarat bryskt på förslag, säger Maria Hansson Nielsen.

För både henne och Majs Keller betydde Pride 2013 enormt mycket. Maria blev som hon säger det kär i staden och bestämde sig för att flytta dit. Majs Keller som arrangerat flertalet hbtq-evenemang under årens lopp säger att arbetet med Söderhamn Pride är det roligaste hon varit med om.
– Jag är ju uppvuxen i Söderhamn och man kände sig ganska ensam när man var liten. Att då kunna vara med och förändra så att andra inte behöver göra det, känns fantastiskt.

Hon är märkbart ledsen och säger att avhoppet är ett av hennes svåraste beslut. Men hon känner sig också lättad.
– Jag och Lennart har inte samma värderingar och det är inte okej att säga att jag har samarbetssvårigheter. Om det är något jag har gjort, så är det att samarbeta.

Lennart Westman säger så här:
– Jag har haft synpunkter på hennes agerande. När hon i sin blogg kritiserade våra partners, vårt eget arrangemang och mig som person påminde jag henne om att det inte var förenligt med hennes uppdrag. Jag har säkert också brustit i min kommunikation och begått misstag, men så här stora problem borde det inte ha blivit. Majs har hela tiden tyckt att hon haft full rätt att uttala sig och skapa evenemang i Pridens namn.

Majs Keller replikerar:
– Det enda jag har kritiserat öppet är en kyrka som inte ville ha regnbågsmässan. Det andra är rent förtal. Och Pride kan ingen äga.

Lennart äger bolaget. Han fattar de slutgiltiga besluten och bär det ekonomiska ansvaret.
– Det hade varit bättre om Pride drevs av en ideell förening där man fattar demokratiska beslut och låter alla få vara med på ett rätt och riktigt sätt. Det har inte skett, utan man har känt sig som en galjonsfigur, säger Maria Hansson Nielsen.

Hur påverkar bråket Prides rykte?
– Svårt att säga. Lokalt känner man mig som en seriös företagare med stort engagemang. I hbtq-världen är jag okänd och för en del är det tydligen provocerande att jag är heterosexuell. Enskilda avhopp ska inte heller påverka, säger Lennart.

Trots att det varigt stormigt kring Söderhamns Pride blir det en ny till sommaren, mellan den fjärde och åttonde juni. Bland annat har Majs Keller ordnat så att Buck Angel besöker festivalen. Även om hon inte är kvar i Prides regi kommer hon att ordna flera sidoevenemang, som klubbar och föreläsningar. Maria Hansson Nielsen kommer att delta i paraden. För trots det som har varit hoppas de på att det blir en glädjefull Pride.
– Det här är väldigt viktigt för många i Söderhamn och det är även viktigt med kringliggande evenemang, säger Majs.

Tidigare: Söderhamn en solig succé
Sverigedemokrater gick med i Prideparaden