Nu har Habibi – The Revolutions of Love tagit sig hela vägen från Institut du monde arabe (IMA) i Paris till Medelhavsmuseet i Stockholm. Och idag vankas det premiär.

Bianca Leidi, utställningsproducent, berättar att konsten länge har gått under radarn.
– Utställningen har fått stor uppmärksamhet och handlar till stor del om proteströrelserna efter den arabiska våren. Det är konstnärer från arabvärlden som utmanar könsnormer och lyfter hbtqi-frågor. Det är jättemycket allvar, men också humor, säger Bianca och fortsätter:
– Konstnärerna kommer från bland annat Tunisien, Marocko, Libanon, Iran och Afghanistan, och de flesta har tvingats fly från sina hemländer. Det är konst om individuell frigörelse, kroppslig frihet, rätten att få älska vem man vill och existera i det offentliga rummet.

Habibi-utställningen skapades av IMA:s kuratorer Nada Majdoub och Khalid Abdel-Hadi tillsammans med utställningschefen Elodie Bouffard och lockade fler än 80 000 besökare under 2022 och 2023 i Paris. Nu har Medelhavsmuseet valt att visa upp 23 av verken.

Vilken typ konst kan vi förväntas se?
– Det är en salig blandning av tavlor, installationer, videokonst, musik, skulpturer och… även broderi med små citat från RuPauls dragrace inbroderat på arabiska.

Av 13 konstnärer kommer bland annat Aïcha Snoussis installation med 800 flaskposter med queera kärleksbrev från medelhavet att visas. Och tavlor av den iranske konstnären Alireza Shojaian som hyllar skönheten och utmanar normer i maskulina kroppar.

Varför är en sån här utställning viktig?
– Det är jätteviktigt för oss som Statens museer för världskultur att visa och levandegöra olika kulturer och att belysa olika villkor och uttryck. Den nuvarande utställningen fokuserar på mänskliga rättigheter och queera identiteter, vilket är extra viktigt nu med tanke på att dessa rättigheter ifrågasätts på många håll i världen, inklusive vårt eget land.

Invigningsfesten håller hus mellan 19:00 och 00:00. Det blir musik med Rasuul från klubb BLOW och voguing med Malmöbaserade dansaren 3asal. Under kvällen kommer även den bengalisk-iransk-irakiska dragtrion Al Jizz Queera uppträda.
– De kommer att bjuda på humoristiska sketcher, Bollywood-nummer och en reality dating show, berättar Bianca och fortsätter:
–  Bagdad café kommer också hålla öppet hela kvällen om man vill ha lite bubbel eller vin. Så kom som du är eller i din värsta drag eller bara i glam!