Vad fick dig att medverka i dokumentären?
– Främst det faktum att vår story aldrig berättats. Det var en resa mot alla odds, ingen trodde på oss men vi var övertygade om att alla hade fel. Och jag kunde att någon gång ska storyn berättas och jag kände att det är rätt tajming nu 30 år senare. Bandmedlemmarna var lite tveksamma, men att det var en svenskt produktionsbolag gjorde att vi sa ja. Det känns viktigt för alla fans runt om i världen att få ett livstecken från Ace of Base.

Vilka medverkar i den?
– Huvudsakligen är det Jenny och jag, men Jonas är med i en liten sväng med nytt material. Däremot innehåller den massor av gammalt material med oss alla från 1992 och framåt som aldrig visats.

Finns Ace of Base idag?
– Hm, det är en teknisk fråga. Konstellationen är lite odefinierbar, men musiken finns ju kvar. Däremot är just konstellationen att spela ihop eller skriva ihop inte så aktiv. Men om Jonas och jag får lust…kanske det händer.

Vilka av de andra har du kontakt med idag?
– Jag har lite kontakt på privat nivå med Jenny då våra barn är vänner, men det är mest döttrarna som har kontakt. Jonas har jag haft väldigt mycket kontakt med tidigare men sedan covid han har dragit sig tillbaka. Han svarar om jag ringer och det är en bra relation, vi har ju varit kompisar i fyrtio år. Däremot har jag inte sett Malin på närmare 20 år.

Är det enbart positivt att lyssna på låtarna idag, eller känner du jobbiga känslor kring vissa låtar?
– Det är bara stolthet och glädje, eftersom dom är anledningarna till det liv vi lever idag. Det är häftigt att se hur vissa låtar får liv än idag och hur Happy Nation blev viral på TikTok i december i olika anti-korruptions-videos. Att en ny generation hör låten spelas flera miljarder streams är väldigt fint.

Hur var det att Jenny var med i Så Mycket Bättre, kunde du själv att du ville vara med?
– Nej, hon är bättre för att hon sjunger ju. Jag har aldrig känt så mycket för den typen av program. Jag medverkar hellre i The Apprentice eller sitter i Idol-juryn. Jag får otroligt mycket förfrågningar för att vara med i olika sammanhang, men har inte det drivet längre.

Har ni alla rätten att framföra musiken?
– Ja, alla har rätten att spela en cover så länge man inte ändrar den. Däremot får man inte använda varumärket Ace of Base och det är där det blivit fel. Men det är mer arrangörernas fel. Jag är exemplevis jättestolt att Jenny uppträder med våra låtar, det är ju hennes jobb som artist att framföra musik. Jag själv har mer varit DJ på Ibiza och så, kört lite remixar och inget jätteseriöst.

Vilken är ditt största ögonblick?
– Det måste vara när jag satt hemma i Stockholm och såg MTV:s listor på text-tv att vi var sjua i Danmark. Helt plötsligt hade det vi drömt om blivit verklighet, att vi låg på en internationell lista. Det var faktiskt mycket större än USA-ettorna med The Sign och albumet.

Finns det någon låt som du tycker borde släppts som singel?
– Ja, från första plattan gillar jag Young & Proud. Den har så härlig ungdomlig energi. Från Flowers kan jag tycka att det var synd att singeln Travel to Romantis aldrig tog fart, och att I Pray är en favorit som borde släppt som singel.

Favorit med AoB just nu?
– Alla låtar betyder olika saker under olika. perioder. Hade du frågat mig för fyra månader sen hade jag sagt All that She Wants. Den blev ju banbrytande och är anledningen till att vi fick vår framgång. Vi jobbade med Denniz Pop, så det är så mycket känslor med den som ger en glädje. Men gladast blir jag alltid av Beautiful Life, och det var så kul att spela live.

Vad har du för förhållande till Melodifestivalen?
– Vi har fått förfrågan nästan varje år och alltid tackat nej. Det har inte känts som vår grej. Men den har blivit mycket bättre med åren och det är kul att se hur svenska låtskrivare och producenter dominerar i Europa. Det är numer en bra plattform för popmusik, och det har varit kul att följa Måns och Loreens framgångar. Hennes två vinnare är ju två otroligt starka låtar. Men med det sagt: vi kommer aldrig vara med i varken Melodifestivalen eller Eurovision.

Då måste jag ju avslutningsvis fråga vad du tyckte om din bandkollega Jonas Berggrens låt Nattens Änglar som var med i Melodifestivalen 1997 och kom sist med noll poäng?
– Haha. Ja, det var inte hans bästa låt…

Dokumentären om Ace of Base har premiär den 1 maj på Viaplay.