Stand up Yours – den nya feministiska humorklubben

På fredag är det åter dags för den feministiska humorklubben Stand Up Yours att inta Södra Teatern i Stockholm. Med gäster som Shanthi Rydwall Menon, Christina Nordhager och den feministiska folkmusikduon Sara Parkman och Samantha Ohlanders kommer de bjuda på en timme fullspäckad av feministisk kärlek.

Amanda Lindholm och Pernilla Hammargren är grundarna till den feministiska klubben och allt började på tåget hem från ett gigg i Gävle. Konferenciern för kvällen hade fällt ofräscha sexistiska kommentarer, något som de berättar tyvärr är rätt vanligt.
⁃ Jag hade väl gått och funderat på att starta en klubb ända sedan Humormaffian lades ner och på det här giget så var konferenciern helt puckad och sexistisk så jag sa till Amanda på tåget hem ”vi borde starta en egen klubb”, säger Pernilla
⁃ Ja, vi efterlyste ett forum där det skulle vara kul att uppträda, eller jag gjorde i alla fall det, inflikar Amanda.

Är det ofta så när ni är ute och gigar, att det är sexistiska kommentarer?
⁃ Ja det är mer regel än undantag och en blir så jävla less. Jag personligen blir så fruktansvärt skittrött på det, en orkar inte till slut. Jag orkar inte. Jag har bestämt mig själv nu, sedan kanske jag ångrar mig, men jag tänker inte göra några fler gig på vanliga stand up-klubbar för jag orkar inte bli så psykiskt nerbruten som jag har blivit av det. Av hela miljön, personerna och jargongen, säger Amanda.

Därför bestämde de sig för att starta Stand Up Your. Dels av personliga skäl men också för att ge andra komiker, som inte är vita etablerade manliga komiker, en chans att uppträda i en miljö som de kan känna sig trygga i.
⁃ Vi vill att det ska vara som en fristad, att man ska få kunna göra misstag utan att bli nedtryckt och att man ska kunna testa nytt material, säger Amanda.
⁃ Ja, och vi vill också att det inte bara ska vara etablerade komiker utan en härlig mix och att man ska kunna känna sig trygg, lägger Pernilla till.

Men hur kommer det sig att de båda började med stand up från första början? Vad var det första ni gjorde?
⁃ Min första stand up gjorde jag på Oslipat i Malmö men då hade jag redan turnerat med en egenskriven föreställning som var både musik och spoken word och egentligen stand up också även jag hade inte tänkt på det som det, säger Amanda och fortsätter:
⁃ Stand up för mig var då, och är fortfarande, förknippat med alla de här tråkiga, torra, sexistiska skitskämten som väl är den vanligaste typen av stand up. Den typen som vi nu försöker komma ifrån.
⁃ Jag gjorde olika sketcher som barn där jag bjöd in mina kompisar, och det känns som att det är det jag gör fortfarande, haha. Sedan var jag skådis i den fria teatergruppen Saleri i tio år innan jag bestämde mig för att testa göra något eget, säger Pernilla.

Och det blev inte bara en egen stand up-show utan en egen klubb. Fredag den 25 april klockan 19:00 på Södra Teatern är det dags för nummer två i turordningen. Nästa datum efter det är den 23 maj och då kommer bland annat Matilda Berggren och Liv Elf Karlén.

Fem snabba med Pernilla och Amanda.
1. Om du var ett djur vilket skulle det vara?
Amanda – Mjukdjur
Pernilla – Menar du vilket jag skulle vilja vara? I så fall: en lemur, för dom är så söta och coola. Eller en ponny, också söta. Eller en miniatyrhäst, sötast!

2. När är humor som bäst?
Pernilla – Egentligen när en är astrött och skrattar åt nåt fånigt som man inte kan förklara. Borde starta en humorklubb som bara väldigt trötta människor får komma till, med väldigt trötta komiker, haha.
Amanda – När det är kul.

3. Det här skulle jag aldrig äta?
Amanda – Stekta kikärter. Åt det varje dag i ett år under gymnasiet.
Pernilla – Kött. Jag har ett köttfritt år. Förra året hade jag ett chipsfritt år, men detta år känns viktigare.

4. Vad beställer du i baren?
Pernilla – Mellanöl eller vin, om jag betalar. Bubbel om nån annan betalar, haha.
Amanda – Öl.

5. Hur ofta googlar du dig själv?
Amanda – Så sällan jag förmår.
Pernilla – Inte jätteofta. Ibland efter nåt gig.