Hela 50 porträtt av Elisabeth Ohlson Wallin ställs från och med i dag lördag ut på Jönköping läns museum. Det är fri entre till utställningen Ett nytt ansikte som innehåller porträtt av både kända och okända personer. Det bjuds en massa bekanta bilder från den hyllade fotografens katalog och flera av dessa föreställer homoikoner plåtade som ni aldrig sett dem förut, och många har synts i QX.
– Det är första gången jag samlar ihop mina porträtt på detta sätt. Under början när jag hade flyttat upp till Stockholm 1998 så fick jag fria händer att ta porträtt som jag ville för tidningen Reporter och sedan QX. Det var på QX jag fick ta ut svängarna och det har inspirerat mig att bli en specialist på kändisporträtt , säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Anledningen till att utställningen äger rum på Jönköping Läns Museum är att museichefen Sergei Muchin tyckte att Ohlsson Wallins andra bilder fick så mycket uppmärksamhet medan porträtten hamnade i skymundan. Det ville han ändra på.
– Så det blev en liten retroutställning, med alltifrån Drottningen till Pussy Riot. Det senaste porträttet är av Pia Sundhage som jag länge velat fotografera, berättar Elisabeth Ohlson Wallin.
– Dessutom dyker det upp en bild på Lars Gårdfeldt i utställningen. En präst i klänning, det är väl passande i Jönköping, skrattar hon.

Elisabeth Ohlson Wallin är på plats idag under vernissagen kl 13.00 och Lars Gårdfeldt invigningstalar. Utställningen pågår till den 10 augusti.

Jönköping Läns Museum