Gillar du också att frossa flatfilm? Bra. Kryp ner i soffan, bunkra upp med favoritsnacksen och plöj igenom vår lesbiska filmlista.

Carol (2015)

Regisserad av Todd Haynes och baserad på Patricia Highsmiths roman, utforskar den här filmen en lesbisk kärleksaffär i 1950-talets New York. En gift kvinna riskerar allt när hon inleder en förbjuden romans med en yngre tjej. Huvudrollerna spelas av flatornas favorit Cate Blanchett och Rooney Mara.

Blå är den varmaste färgen (2013)

Recensionssajten Rotten Tomatoes beskriver filmen som “rå, ärlig, kraftfull och intensiv”. Vi håller med! Blå är den varmaste färgen är en känslosam fransk film om att bli kär och allt som följer med det. När den osäkra tonåringen Adele, spelad av Adèle Exarchopoulos, träffar den punkiga tjejen Emma, spelad av Léa Seydoux, öppnas hennes ögon för kärlek och för frigörelse. Filmen vann Guldpalmen vid Cannes Film Festival 2013.

The Handmaiden (2016)

The Handmaiden utforskar kärlek, makt och förräderi genom relationen mellan två kvinnor under det japanska styret i Korea. Unga Sook-Hee vill lura Lady Hideko på hennes förmögenhet och lyckas få anställning hos henne som kammarjungfru. Men oväntade känslor uppstår mellan kvinnorna. Var redo på plot twists efter plot twists! I huvudrollerna ses de sydkoreanska skådisarna Kim Tae-ri och Kim Min-hee.

But I’m a Cheerleader (1999)

But I’m a Cheerleader är en lekfull och satirisk komedi som kastar ljus över konversionsterapi och samtidigt utforskar en ung kvinnas upptäckt av sin egen homosexualitet. I huvudrollen har vi Orange is the New Black-skådisen Natasha Lyonne. Filmen kombinerar humor med samhällskritik och är definitivt ett måste-se!

Olydnad (2017)

Olydnad är en känsloladdad berättelse om förbjuden kärlek och religiös tro. Ronit, spelad av Rachel Weisz, har lämnat sin ortodoxa judiska familj bakom sig men när hennes pappa går bort åker hon hem och återförenas med sin nygifta barndomsvän Esti, spelad av The Notebook-skådisen Rachel McAdams. Vad som händer vännerna sinsemellan återstår att se.

Pariah (2011)

Alike, spelad av Adepero Oduye, är en 17-årig amerikansk kvinna som bor med sina föräldrar och lillasyster i Fort Greene, Brooklyn. Hon är en ambitiös elev som sakta men säkert utforskar sin identitet som lesbisk. Trots att hon känner sig pressad av sin mamma att träffa en av hennes kollegors dotter, Bina, upptäcker Alike en oväntad glädje i att umgås med henne. Filmen har vunnit flera priser och har hyllats för att lyfta röster som annars sällan hörs i mainstream-filmer.

Portrait of a Lady on Fire (2019)

Året är 1760 i Bretagne, Frankrike och konstnären Marianne, spelad av Noémie Merlant, får i uppdrag att måla ett porträtt av Héloïse, spelad av Adèle Haenel. Héloïse är en ung kvinna som just kommit ut från klostret och ska snart giftas bort. Men hennes blivande brudgum ställer ett krav – han vill först se hur hon ser ut. Hon vill inte gifta sig så Marianne måste måla av henne i smyg.

 Imagine Me & You (2005)

Imagine Me & You är en riktig härlig rom-com om en kvinna som upptäcker sin kärlek till en annan kvinna precis när hon är på väg att gifta sig. Regisserad av Ol Parker, är filmen en berättelse om kärlekens oförutsägbarhet. I huvudrollerna ses Piper Perabo och Lena Headey.

Sommaren 71 (2015)

Sommaren 71 handlar om lantflickan Delphin, spelad av Izïa Anna Rosine Higelin, som reser från landsbygden till Paris. Det dröjer inte länge innan hon stöter på Carole, spelad av Cécile de France, som är insatt i den feministiska kampen  under 1970-talets Frankrike. Men… kommer deras olika liv att krocka med varandra?

Förbjuden kärlek (2011)

I Förbjuden Kärlek utforskar tonårskompisarna Atefeh och Shireen, spelade av Nikohl Boosheri och Sarah Kazemy, den regimkritiska undergroundkulturen i Tehran och förälskar sig i varandra. Men när Atefehs bror kommer tillbaka från rehab, fördömer han systerns val och blir fixerad vid att förändra henne.