Alltså, om man älskade Petra och Malin efter semi 1 så kommer kärleken bli större i semi 2 än Loreens poängskörd. Gud vilken underbar öppning där de båda programledarna ligger i varsitt solariet som liknar klaffen Lorpan låg i under Tattoo i fjol. Så kul! Och så fortsätter de, med perfekt skrivna repliker av ni vet vilka.

Den här semifinalen är betydligt  mer svårtippad än den i tisdags och det är ursvårt att sortera bort hela sex stycken. Nederländernas Joost  och Nemo, den icke-binära favoriten från Schweiz, går solklart vidare, liksom Israel och Grekland. Även våra norrgrannar i Norge och Estland borde klara sig, men sen är det svårt. Österrikes poprave är svinbra men Kaleen levererar den skakigt minst sagt. QX-bekanta Mustii från Belgien har ett snyggt nummer men låten kommer inte igång förrän sista minuten, och sånt som Armenien, Georgien och Malta brukar ju funka i Eurovision. Fasiken vad knepigt, kolla hur vi tror här nedan.

Bortsett från tävlingen bjuds vi återigen på ett helgjutet program där vi får ett härligt allsångsnummer med vinnartrion Charlotte Perrelli, Helena Paparizou och Sertab Erener. Och ett showigt nummer med Petra och Charlotte, med inslag av Lynda Woodruff, som driver med Sveriges succéer i Eurovision, och som avslutas med Käärijäs Cha Cha Cha. Snyggt.

Nåja, det handlar trots allt om tävlingen. Så, så här tippar vi:

Corinne Cumming/EBU

1. Malta – Sarah Bonnici – Loop
Omdöme: Snyggt dansnummer a´la Chanel. Slår helt klart Cyperns bleka dito på fingrarna, och Sarah övertygar trots att låten kanske inte är all that. Och att de manliga dansarna kastar kläderna en bit in i låten är inte dumt.
Vidare: Ja.

2. Albanien – Besa – Titan
Omdöme: Urtrist gapig midtempoballad som vi hört i hundratals olika tappningar genom åren. Och den fula tukosa stylingen hjälper knappast…
Vidare: Nej.

3. Grekland – Matina Satti – Zari
Omdöme: Snygg urban grekisk etnopop med coola Satti och fyra foxiga dansare. Sticker ut i sin egenhet och borde lätt segla vidare om TikTok-genereationen har nåt att säga till om.
Vidare: Ja.

Alma Bengtsson/EBU

4. Schweiz – Nemo – The Code
Omdöme: Jag fattar fortfarande inte storheten i den här låten med ickebinära Nemo som är tre låtar i en. Dubstep, Bond-låt och opera i en sallad jag gärna passar på. Men att ligga högt på oddsen ger en fingevisning om att folk INTE tycker som jag. Och att sjunga om att hitta sin egen kod är ju rätt fint.
Vidare: Ja.

5. Tjeckien – Aiko – Pedestal
Omdöme: Aggressiv pop med Malmölugg.
Vidare: Nej.!

Corinne Cumming/EBU

6. Österrike – Kaleen – We Will Rave
Omdöme: En av årets största fanrunks. Jag älskar visserligen den svenskkomponerade nittiotalspopen, men helsicke vilken klen sångerska Kaleen är! Numret är dock riktigt läckert, och en hit är en hit.
Vidare: Ja.

Sarah Louise Bennett/EBU

7. Danmark – Saba – Sand
Omdöme: En okej midtempolåt av bland annat Melanie Wehbe. Bara öppet lesbiska Saba sjungit liiite bättre hade det kunnat gå vägen, men tyvärr: Det här sandslottet får det svårt att nå upp till himlen.
Vidare: Nej.

8. Armenien – Ladaniva – Jako
Omdöme: Hej hå, här var det glad etnopop som bara existerar i Eurovision. Men i all sin galna härlighet seglar den vidare.
Vidare: Ja.

9. Lettland – Dons – Hollow
Omdöme: Dons sjunger ju bra, det ska han ha, men helsicke vilken trist låt detta är.
Vidare: Nej.

10. San Marino – Megara – 11:11
Omdöme:
Gapig rock på spanska. Varför kunde inte Loredana Berté ha fått den här platsen med sin silvermedaljör Pazza?
Vidare:
Nej.

11. Georgien – Nutsa Buzuladze – Firefighter
Omdöme: Gapig kvinna med enordstitel är i Eurovision numer lika vanligt som bögfans. Men Nutsa gör det snyggt.
Vidare: Ja.

Sarah Louise Bennett/EBU

12. Belgien – Mustii – Before The Party is over
Omdöme: Ursnyggt iscensatt men det tar så otroligt lång tid innan man kommer in i det köttigaste i låten. Den sista minuten är verkligen vinnare, men har man tappat intresset innan? Jo.
Vidare: Nej.

13. Estland – 5Minuust – Puuluup – (nendest) narkutikumidest…
Omdöme: En helt egen låt med mansgrupp som synkrondansar och sjunger om droger de inte testat. Rätt härligt och enormt medryckande.
Vidare: Ja.

14. Israel – Eden Golan – Hurricane
Omdöme: En otroligt vacker ballad sjungen stabilt av duktiga Eden Golan.
Vidare: Ja.

15. Norge – Gåte – Ulveham
Omdöme: Hypnotisk etnometal med snyggt nummer, där sångerskan lyfter allt med sina kulande röstresurser.
Vidare: Ja

Corinne Cumming/EBU

16. Nederländerna – Jooste Klein – Europapa
Omdöme: 2Unlimiteds No Limit i en härlig mix med Verka Serduchkas Dancing Lasha Tumbai.
Vidare: Ja.