1998 vann transkvinnan Dana International, 2014 vann Conchita Wurst, den skäggiga ikonen i klänning och skägg, och 2021 vann HBTQ+täta Måneskin. Och nu blev det alltså icke-binära Nemo som vann. Och det med en låt om att hitta ”The Code”, för den hen är och vill vara.
Så vackert.

Nemo blev därmed den första icke-binära personen att vinna Eurovison Song Contest, och det i ett snurrigt nummer som fångade både tittarna och jurygrupperna. Jurygrupperna runt om i Europa fullkomligt strösslade Nemo med poäng och hen fick 365, till och med mer än Loreen i fjol som fick 340.
Tittarna var hyfsat frikostiga i poäng men de hade ”bara” Nemo som femma med 226. Israel (323), Ukraina (307), Kroatien (337) och Frankrike (207) fick alla fler. Intressant, att tittarnas femtehandsval vann tävlingen. Det har inte hänt tidigare.

Tänk. Vi lever i en tid där en sång om hur någon hittade koden, The Code, till att leva icke-binär, vinner ett av världens största tv-program. ”I went to hell and back to find myself on track”. Så vackert. Nemo tog också ställning under inledande flaggparaden där hen stolt bar den schweiziska ihop med den icke-binära diton.

Låten är dessutom delvis svensk-skriven då Linda Dale är svenska, och det ursnyggt iscensatta numret är signerat svenske Benke Rydman och det var så klart en starkt en bidragande orsak till segern.
Och ja, undertecknad ska absolut inte hymla med att jag fortfarande tycker låten är en orimlig mix av dubstep, opera och Bond-låt. Men jaja. Kul för Nemo, och betydelsen av vinsten är LJUVLIG.

Kroatien blev tvåa 44 poäng efter Nemo, och det var väl min vinnare. Kroatien, som aldrig vunnit tävlingen förtjänade verkligen en seger med sin explosiva schlagerrock. Trea blev Ukraina vilket visar att stödet för dem verkligen inte mattats av, och fyra blev den franska balladen. Femma blev Israel.

Sverige? Nia. En helt fantastisk placering med tanke på hur förhandssnacket gått. Sverige fortsätter vara en stormakt i Eurovision Song Contest med ännu en topp10-placering. Otroligt!

Storbritanniens HBTQ+star Olly nollades som enda artist av folket. Starkt och orättvist, men duschrumsdansen var tydligen för mycket för tittarna. Men vi gillar den såklart, och Olly har ju gjort något historiskt überbögigt på scenen. Viktigast är att vara sann mot sig själv.

Programmet fortlöpte utan några större kupper eller protester vilket kändes otroligt skönt med tanke på all oro som omringat tävlingen i år. Och Petra Mede och Malin Åkerman kan pusta ut efter att ha lett oss genom två fantastiska semifinaler och en fin final.