Öresund förenar inte bara Sverige och Danmark, utan även tjejerna Charlotte Delin från Malmö och Josefin Ivarsson från Köpenhamn bakom popgruppen ØÖRESUND.

Hur träffades ni?
– Vi var på väg hem från en fest och träffades på ett Öresundståg. På bara ett stopp hann vi fråga varandra om snus och utbytte nummer. Sen började vi dejta men det sket sig så vi blev vänner istället, säger duon.

Hur uppkom ØÖRESUND?
– Charlotte skickade en riktigt dålig hemmagjord inspelning som jag gillade. Då fick jag idén att vi kunde göra låtar tillsammans, säger Josefin, som kom trea i X-factor Danmark.

Men Charlotte, som då var professionell fotbollsspelare utan någon som helst musikalisk bakgrund, var skeptisk.
– Men efter att jag komplementerande och skrev om låten gick hon till slut med på det.

Beskriv er duo.
– Vi känner att det fattas ett band som kan sammanföra det svenska och danska i musiken. Vi vill även visa de två olika musikaliska riktningarna som länderna har. Att sammansmälta allt låter bara för fucking nice, säger popgruppen och fortsätter:
– Vi skriver främst låtar om att bli dumpad av tjejer och vara olyckligt kär.

Beskriv känslan av att bli dumpad med några få ord.
– Ønsker Du Var Straight.

Ønsker Du Var Straight släpptes 2023. Tjejerna skrev låten när Josefin gick igenom ett tufft heartbreak.
– Titeln skapades med en komisk twist, för man kan ju bli kär i någon som är straight när man själv inte är det. Men för oss är det den sista utvägen i allt tänkande ”om du var straight hade allt detta varit så mycket lättare och jag hade inte ens behövt lida genom det här”.

Hur går det med kärlekslivet nu? Blir det låtar om lycklig kärlek?
– Våra kärleksliv finns och det ska man vara glad för i alla fall (skrattar). Men ja, massa musik är på gång som bland annat innehåller lycklig kärlek – så se upp för det.

Om någon av era hbtqi+ fans just nu går igenom ett break up – vilka är era bästa tips?
– Mitt tips är att ge det tid. Jag har för många gånger själv inte läkt innan något nytt kommer och det har bara slutat i kaos, så snälla var rädd om dig själv! säger Charlotte och Josefin fortsätter:
– Det får ta den tid det tar. Det är även viktigt att säga till sig själv att allting händer av en anledning – om det inte är ”det” det skulle va, så ska det va nåt annat och det kommer du ta reda på ju mer tiden går.

Pop-duon har även släppt låtarna Drömmer jag och Chills (Nede På Mig).
– Drömmer jag är en ny version av Johnny Deluxe megahit Drømmer Jeg från 2004. Josefin visade låten för mig och föreslog att vi skulle göra om den i vår stil. Och jag blev helt såld, säger Charlotte.
– Vi skrev till bandet och frågade om vi fick göra det och de svarade ”den fyrer i bare af”. Så vi skrev klart låten och skickade den till dem, men tyvärr svarade de aldrig oss igen. Så att de gillade den verkar otänkbart men den spelades på Danmarks radio åtminstone, säger Josefin.

Och Chills (Nede På Mig) handlar om… oralsex?
– Ja, den handlar om det våra mammor inte vill höra att vi gör (skrattar).

Vad har ni för förhållande till regnbågscommunityt?
– Vi är supportar av Malmö Pride och ser fram emot att delta. Sedan har vi de senaste åren även deltagit i Copenhagen Pride. Vi försöker stödja de evenemang som rör sig inom regnbågscommunityt så mycket som möjligt och vi vill också använda våra röster.

Har ni ett favorit regnbågsminne?
– När jag kom ut till mina föräldrar och de var så stöttande och kärleksfulla, säger Josefin.
– När jag insåg att det fanns möjlighet att endast se kvinnor på Tinder, säger Charlotte.

Har ni någon hbtqi+ artist/ikon ni ser upp till?
Fletcher, säger Charlotte.
Billie Eilish, säger Josefin.

Vad har ni för framtidsplaner? Någon ny musik?
– Vi vill ut och giga och släppa all den nice musik vi har i fickorna.