– För mig var det en så rörande upplevelse att bli pappa tillsammans med min man, och jag hade inte sett en sådan här berättelse få plats i tv-landskapet. Även om serien inte är mitt liv rakt av så är mycket taget från mina upplevelser och det känns som något man kunde göra ett bra tv-drama av, berättar Daf över telefon.
Gabriel är i serien en artist på fiktiva gaybaren Neverland, och har ett komplicerat förhållande till sin pappa. Relationen ser dock ut att bli annorlunda när Gabriel själv är på väg att bli pappa. Titeln kommer av en sång som Gabriel sjunger på Neverland. Dag skrev den till en Peter Pan-uppsättning för flera år sedan.
– Det är en upplyftande sång som förtjänade ett fint sammanhang, och den resonerade också med temat. Gabriel och Andy är ”lost boys” och de är båda två ”fairies”, och det lät magiskt, så det var rätt lätt att hitta titeln.
Daf James är själv skådis, bland annat gör han en populär pianospelande profet som heter Sue, men han ville aldrig ha en roll i sin egen serie.
– Skådespelarna är av världsklass och jag ville inte sabotera det (skrattar). Men jag var först orolig för hur vi skulle hitta skådespelare, helst queera, som både var trovärdiga och kom från Wales. Men när vi hittade Sion Daniel Young kände jag hopp. Vi kommer från samma community och han kunde också sjunga. Han var verkligen min Gabriel.
Adoption är lite av temat, hur är attityden till adoption för samkönade par Storbritannien?
– Det är inte kontroversiellt som surrogat, men jag tycker det är coolt att BBC vill visa en minoritetsstory. Det kommer alltid finnas elaka människor som vill oss HBTQ+personer illa, men just därför ska vår kärlek visas och det är viktigt våra problem visas bortom hur det är att komma ut. Detta är min verklighet och tv är ett så viktigt medium. Kanske kan serien få tittare att känna medmänsklighet och öppna dörrar?
Den 4 juli hölls ett efterlängtat parlamentsval i Storbritannien, som det tidigare oppositionspartiet Labour vann. Daf James svarar lite svävande på hur viktigt valet var.
– Jag anser att alla val är viktiga för alla människor. Och jag tror definitivt att vi vill ha ett styre som vill ha inklusivitet och förespråkar omtänksamhet.
Vi går vidare, och jag lyfter att serien redan har 8,8 av 10 i betyg på film/tv-sajten IMDB, och att serien hyllats av skribenter. Daf är försiktigt blygsam.
– Jag läser inte recensioner för allt är redan sagt och gjort, jag kan ju inte ändra något (skrattar). Men jag är väldigt glad över det som sipprat ut.
Daf James har faktiskt varit i Sverige tidigare. Han hade skrivit Trogen dina seder, som 2016 plockades upp av unga teatergrupper inom Riksteatern och Daf besökte den unga teatergrupp som spelade hans verk.
– Jag älskade Sverige och åker gärna tillbaka. Det känns helt fantastiskt att folk i andra länder nu ska se min berättelse från Wales och jag hoppas att många upptäcker hur det är en fin story om kärlek och hur det är att bli och vara förälder.
Vilken form av tv inspirerar dig?
– Jag har sett hur Russell T Davies (Queer as Folk, Cucunber/Banana, Years & Years, It´s a Sin) öppnat upp ett queert tv-landskap som inte visats förut, och det har banat vägen. Jag är ett stort fan. Jag älskar också Sally Wainwright (Scott & Bailey, Gentleman Jack, Happy Valley) som skriver med humor men också är dramatisk. Dessa två har inspirerat mig mycket, just kring hur livet är skratt och gråt i samma mening.
Så, blir det en till säsong av Lost Boys & Fairies?
– Jag kämpade för att klämma in allt i de tre avsnitten, så till slut fick jag till det. Men jag har mer att berätta och jag har ett slut för serien klart för mig i huvudet. Så ja, jag hoppas det.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!