Sissela Kyle är tillbaka – leder QX Gaygala 2015

Sissela, vad fick dig att återvända till Gaygalan som konferencier efter nio års frånvaro?
– Jag har ju så gärna velat varje år, men inte kunnat. Nu är jag glad att det gick att få ihop och en bidragande faktor var ju så klart att du smörade för mig genom att bjuda mig på en maffig lunch.
Några speciella moments från galorna du höll i som du minns extra väl?
– Ja, första året jag gjorde galan 2001 var väldigt speciellt. Vi hade ju ingen aning om hur det skulle bli eller vad som skulle hända. TV var inte i närheten av galan, det fanns knappt en mobiltelefon i lokalen, det vara bara där och då på Tyrol. Det kokade i lokalen, det var högoktaniskt glädjefnatt!

– Sen tror jag att en anledning till att jag blev tillfrågad att leda Gaygalan var att du gick ner i spagat när du såg mig framföra Viva vagina-monologen från R.E.A – en parodi på Kim Anderzons Vaginamonolog. Kim såg min version och både godkände och gillade den. Kim var ett föredöme på många sätt.
– Sen har jag ju faktiskt själv fått pris på galan och det berörde mig mycket, jag blev vald till årets hetero 2007 och fick ett enormt mottagande av publiken, jag blev så oerhört rörd och stolt att jag började gråta på scenen. Det blev så starkt. Jag blev nästan lika glad som när jag vann pris på galan för min föreställning ”Dina dagar är räknade”, så jag undrar lite vad jag ska få för pris i år? (skrattar)
Vad är det bästa med Gaygalan känner du?
– Utan tvekan, publiken. Det finns ingen annan gala som har en sån publik. Det är helt unikt. Alla andra galor är avundsjuka på Gaygalan för det är en gala där glädje och stolthet råder och den är inte uppstyrd, stel och stiff utan glad och hjärtlig. Det är helt och hållet publikens förtjänst. Vem som helst kan faktiskt vara programledare eftersom man bärs av publiken. Det ska bli otroligt kul att träffa alla igen, för jag gissar att det är samma underbara människor som sitter där på Cirkus i februari som det alltid varit. Det hoppas jag i alla fall. Några har blivit lite äldre, andra ser ut att ha blivit lite yngre…
Har du haft koll på homogaysen medan du varit borta?
– Inte ett dugg. Jag vet absolut ingenting. Jag har tappat allt. Minns knappt vem Magnus Carlsson är. Gör det nåt? Nej, skämt åsido, det är klart jag har koll. Jag följer faktiskt hela genusdebatten med stort intresse. Tänk att en medelålders gravt heterosexuell cis-kvinna får leda världens bästa gala. Så klart jag är glad. Jag tänker att jag ska heta Cis-ela på galan.

Läs hela intervjun med Sissela Kyle i QX januarinummer som kommer ut imorgon.
Biljetter till Gaygalan som hålls den 9 februari på Cirkus i Stockholm hittar du på ticnet.se