I tre dagar tävlade 25 kvinnor om Miss Trans Star International, en tävling för transkvinnor, i Barcelona. Schemat var fullspäckat med intervjuer, modevisningar och skönhetstävlingar. På lördagskvällen stod det klart att Vanessa Lopez, som representerade Chile (men som bor och är uppvuxen i Sverige), hade vunnit hela tävlingen.
– När jag korades på scen sprutade tårarna, jag blev lycklig i hela kroppen, säger hon på plats i Barcelona.

Vad betyder vinsten?
– Jag har fått flera intressanta jobberbjudanden efter vinsten, men framför allt så hoppas jag att jag kan nå ut till unga transpersoner med budskapet att man ska vara nöjd med den man är och älska sig själv.
Vad vann du?
– 15 000 kronor, produkter, behandlingar och operationer.
Hur kommer det sig att du tävlade för Chile och inte Sverige?
– Sverige har kommit mycket längre vad gäller transkampen. I Sydamerika är transfobin och homofobin enorm och det är ett stort problem med transpersoner som blir trakasserade och till och med mördade. Jag hoppas kunna sätta de här frågorna på agendan i Chile, bland annat genom att nå ut i medier.

Varför tror du att just du vann?
– Det handlar nog om att jag kan uttrycka mig och att jag arbetar hårt för transpersoners rättigheter, bland annat genom att skriva böcker.
Så det handlade inte bara om utseende?
– Nej, verkligen inte. Men det spelade ju också in och att jag var klädd i en specialdesignad klänning gjorde nog sitt.
Det är ju en del som tycker att skönhetstävlingar är löjligt, vad vill du säga till dem?
– Det är bara i Sverige! I Asien, Sydeuropa och Sydamerika älskar man det. Jag tror det är ett bra sätt att nå ut och att få ta plats och synas. För oss som var där var det så skönt att få visa upp oss så som vi alltid har velat visa upp oss, men som vi kanske inte vågat, eller som vi har blivit mobbade för.