Under Stockholm filmfestival Junior 11-16 april besöker konstnären Paul Harfleet Stockholm. Han är här för att berätta om projektet ”The Pansy Project” som bekämpar homofobi genom att plantera penséer på platser där hatbrott mot HBTQ-personer har skett. Paul Harfleet ska också visa sin film Pansy! under festivalen samt plantera penséer i Stockholm.

Hur föddes The Pansy Project?
– Man kan säga att grunden till projektet lades när jag under en och samma dag i Manchester upplevde tre olika former av homofobi. Jag hade pluggat och bott i staden ett tag och det intresserade mig hur folk där tog tillvara på det som sker i staden. Jag ville angripa detta och markera den homofobi jag upplevt under dessa tillfällen.

Hur har reaktionerna varit?
– Positiv. Det är nog svårt att bli irriterad över någon som planterar en liten blomma på gatan. De som passerar och frågar vad jag gör blir ofta berörda. Vid ett tillfälle blev jag dock attackerad och då planterade jag bara en till blomma…

Varför just penséer?
– Jag visste att jag ville ha nåt som kunde identifieras som ”gay” utan att sätta en alltför tydlig etikett på den. Dessutom passar penséer ”Pansy” utmärkt. Jag var lite tveksam till att förknippa blomman med ordet Pansy som ofta förknippas med svaghet men nu vet jag att de är extremt tuffa växer som har olika utseenden och är sårbara samtidigt som de är tåliga.

Får blommorna stå kvar efter att de planterats av dig?
– Mitt fokus är att plantera dem som en markering mot homofobi, och sedan dra vidare. Att jag tar en bild, där i ligger det viktiga. Ibland får de står kvar, ibland inte.

Hur kommer sig samarbetet med Stockholm Filmfestival junior?
– Jag är där för att visa upp filmen Pansy! och sprida kunskap kring ”The Pansy Project”. Det ska bli intressant att se hur den svenska publiken reagerar eftersom detta har visat sig engagera så många i andra länder. Just nu letar jag platser där vi skulle kunna plantera penséer i Stockholm.

Vad ser du mer fram emot i Stockholm?
– Att utforska staden och dess ljus eftersom det alltid blir en utmaning för fotograferandet.

Se Pauls jobb HÄR

Stockholm Filmfestival Junior hittar du mer info om HÄR