I USA finns det sedan länge den här typen av galor men här i Europa har intresset varit svalt, trots att en stor produktion av gayporr finns i Europa. Marc Cram är initiativtagare till att synliggöra europeisk gayporr genom galan. Porr är idag något som finns tillgängligt i de flesta hem genom dvd och internet och porren har ett enormt utbud för att tillfredsställa olika smakriktningar. De olika priskategorierna tog detta i beaktande.
Röstningen har skett genom EGPAs hemsida och resultatet vid galan baserar sig på över 70 000 webb-röster. Att röstningen inte är styrt av representanter från de olika studios själva, utan konsumenterna, gör EGPA unikt inom sitt område.

GayPorrGalan som hölls i ufaFabrik i Berlin, leddes av ”The Queen of Drag Bingo, Ms Jonny Woo” från London. Han höll med sin rappa tunga ett högt och underhållande tempo på prisutdelningen. Jonny inledde med att tacka publiken för att prioritera denna filmgala framför den nu pågående i Cannes.

Alla filmer presenterades av olika representanter från industrin och gaymedia. Representativa videoklipp från de olika nominerade filmerna höjde stämningen bland den stora publiken. Det var ett fantastiskt uppbåd av intresserade filmfans såväl som representanter från branschen. Publiken jublade när Fransesco D´Macho mottog priset för ”Best Actor”. Kvällens vinnare av bästa ”overallfilm” gick till Wet Dream från studion Sauvage. Simon Booth från Eurocreme fick priset som bästa regissör för filmen Borstal boy. Det filmbolag som kammade hem flest priser var tyska Sk8erboy vilket leds av Christian Felten som också erhåll priset La Branlette d’Ór, ett hederspris för hans gärningar inom branschen som skådespelare, regissör och producent.

Som avslutning på en fantastisk gayporrfilmsgala hölls en het efterfest på legendariska Toms Bar i gayiga Schöneberg.


EGPAs hemsida