Mr Gay Europe har nåtts av de stökiga anti-homogrupper som har för vana att störa GayPride-paraderna i östra delarna av Europa.
Finalen hålls i den ungerska huvudstaden Budapest där det samma dag pågår en Pride-parad. Polischefen Gábor Tóth har velat fram och åter kring årets parad och förbjöd först paraden den 11 juni, sedan den 13 juni. Men nu har arrangörerna fått klartecken till den 5 juli.
Förra året attackerades Pride-paraden som samlade kring 2000 deltagare av nationalistiska grupper som kastade molotovcocktails och ägg medan man ropade ”Bögar till Donau, därefter judarna”.

I år förväntas de antihomosexuella motdemonstrationerna ske igen. I går kväll informerades de 20 Mr Gay Europe-deltagarna om att ca 400 poliser kommer skydda tävlingen. Finalen hålls på Copacabana Beach som ligger på en ö mitt i Donau. Ikväll torsdag kommer Mr Gay Swimwear-tävlingen hållas. Årets ”utmaning” som alla deltagarna skall vara med på är en modefotografering á la Top Model, där det är stylisterna och fotografen som avgör vinnaren. Arrangörerna understryker att Mr Gay Europe inte bara handlar om skönhet utan det är de ”inre värdena” som avgör vem som tar hem titeln.

Läs mer om Pride i Budapest Budapest police chief bans, unbans Pride


Budapest in QX GayMap