Han om någon har drivit paljetterad ”var som du är”-politik ute i stugorna. Christer Lindarw inleder också därför självklart showen med Pridelåten Kom ut.

Showen innehåller både nytt och gammalt material. Från klassiska parodier på Shirley Clamps oregeliga bröst och Nanne Grönvalls svårigheter att ta sig fram på klackar till nya nummer om hur Charlotte Perelli ser ut utan hår och korsett. Lägg också till en sanslös Bonde söker fru-parodi, med en skön drift med bögvärldens stereotyper.

Babsan fyller inte ut Lasse Flinkmans kläder bokstavligt, jag gissar att de har fått sys in en del, men det rosahåriga yrvädret tillför däremot en spontan nerv i föreställningen. Slitvargen Lars Åke ”Babsan” Wilhelmsson får liksom äntligen den lyxiga inramning han förtjänar efter alla år som discovärdinna. Erfarenheterna från krogmiljön kommer tydligt fram. Babsan älskar att improvisera med publiken och gör det galant. Hon är elegant plump och älskvärt elak, och har en tunga som vässats genom tiotalet år av Patricianätter. Visst kan man säga att Babsan i vissa avseenden själ showen men hon är lika beroende av Christer Lindarws drottninglika uppenbarelse, som Lindarw är beroende av Babsans bonnighet.

Originalmaterialet är bärande i showen och textförfattarna Calle Norlén och Kent Olsson gör i vissa avseenden skön konst av medleytraditionen. Ett exempel på det är duetten mellan Helene Sjöholm och Tommy Körberg, som bidrar med sina egna röster. En favorit bland 60-pluspubliken i Eskilstuna igår. Det enda dilemma som det förmodligen innebär att låta artisterna göra sina egna parodinummer är att texterna inte får vara för satiriska. Det är därför Christer Sjögrenparodin med hans egen stämma sjungande ”I love Orup” bara stannar vid småkul medan den klassiska Carolaparodin Skenhelighet med fejkad Carolaröst blir halsbrytande när man vet sångerskans svårigheter med hbt-människor. Sådan udd vill åtminstone jag se mer av i artistimitationerna.

Det är lätt att bara fokusera på Babsan och Lindarw, men framför allt är After Dark en hel och ensemble med många duktiga och samspelta individer – både dansare och drugor. Per-Magnus Anderssons koreografi och Christer Lindarws kostymer kommer förvandla många småkommuner till nattklubbsmeteropoler under vårens Sverigeturné.


After Dark-turnén i QX GayMap



Se mingelbilderna från After Dark-premiären Bonde-Peter på After Darks premiär