Petter Wallenberg har skapat sin egen nisch där musik och aktivism går hand i hand. Han låg bakom den prisbelönta StopHiv-kampanjen Love Yourself Test Yourself och förra året släppte han singeln Keep On Dancing (Until We’re Free), i samarbete med den världsberömda dragartisten Lady Bunny, där intäkterna gick till de anhöriga till offren i Orlando-massakern. Nu lanseras hans nya muisk- och aktivistprojekt Rainbow Riots.

I två års tid har han samarbetat med sångare, rappare och poeter i Jamaica, Malawi och Uganda, länder där det är olagligt att vara hbtq-person. Första singeln “Equal Rights” har redan valts ut att vara ledmotiv för en kampanj för FN:s Globala Mål. 

Arbetet med albumet har ibland varit livsfarligt. Förra året befann sig Petter mitt i förra årets våldsamma polisräd mot Uganda Pride.
– Det var som ett krig. Polisen stormade in och hotade oss med maskingevär och höll alla i lokalen gisslan i flera timmar, berättar han. De arresterade och misshandlade flera av mina samarbetspartner. Vi visste inte om vi skulle leva eller dö.

– Mitt i kaoset mötte min blick en annan persons ögon. Det var den sorgligaste blick jag fått. Det jag kände då var att man inte kan ge upp.  Jag kände att det här är mycket större än ett album – det är världspolitik. 

I Sverige är regnbågsflaggan mest en partysymbol men på andra håll är det på liv och död. Det här är musik som vapen mot förtryck. Rainbow Riots är röster som inte kan tystas ner, betonar Petter Wallenberg. 

Rainbow Riots har redan uppmärksammats över hela världen i både vanliga medier och flera av världens största gaytidningar, bl.a Gay Times. Det har till och med rapporterats om projektet i ökänd homofoba länder som Indonesien och Jamaica.
– Det känns stort, säger Petter. Musik kan nå ut och förändra attityder. Det här projektet ger hopp till människor som inte har en röst. Människor som annars lever i skräck får nu känna sig stolta och firade. Kanske hjälper det här en utsatt queerperson någonstans i världen att våga kämpa. Det är en seger. 

Projektet Rainbow Riots tar inte slut med albumet, utan tillsammans med sina ugandiska samarbetspartners har Petter Wallenberg nu startat organisationen Rainbow Riots som ska fortsätta arbeta mot förtryck av hbtq-personer, både i Uganda och internationellt. 

– Det här är bara början. Rainbow Riots håller på att växa till en rörelse. Under Stockholm Pride kommer jag bjuda hit flera av gästartisterna och vi ska uppträda med låtarna och prata med politiker. 

Tillsammans med albumet släpps idag en kortfilm som Petter regisserat, där vi får höra musiken, se dansnummer och följa de medverkande artisterna i Uganda. I filmen förklarar den ugandiska sångerskan Shivan:

-Låt budskapet sprida sig över världen. Vi måste synas. Om vi fortsätter att gömma oss kommer vi gömma oss tills vi är döda och begravda.

Rainbow Riots är nu släppt på iTunes, Spotify och alla stora digitala plattformer.

Intäkterna från Rainbow Riots går till att hjälpa hbtq-personer i Uganda och andra länder där deras mänskliga rättigheter kränks.