Musik

När han får reda på att QX är en gaytidning blir han lite generad, men hämtar sig snabbt och säger:
– En av mina kompisar som är gay ringde till mig för ett tag sedan och berättade att de spelade min låt på gayställena i Oslo. Det kändes lite coolt.
Vincens blev egentligen popartist av en slump.
– Jag hade faktiskt tur, säger han. När jag spelade skivor hemma i lägenheten i Oslo brukade jag sjunga med i mina favoritlåtar och jag tyckte väl själv att det inte lät så illa. Så en dag spelade jag in ett par låtar i en studio för skoj skull.
Några dagar senare kom det en talang-scout till folkhögskolan där Vincens gick. Scouten var visserligen i skolan i ett annat syfte men en klasskompis till Vincens tipsade honom om att lyssna på Vincens inspelade band. Det gjorde han. Och han gillade vad han hörde. Och ja, på den vägen är det.
– Visst funderar jag ibland på vad som skulle ha hänt om den här killen inte hade kommit till skolan. Då kanske jag hade suttit kvar i skolbänken nu.

Istället blev det dags att ta plats i studion där Vincens tillsammans med några andra killar spelade in låten Where´s the love gone och ytterligare några spår. Det blev skivkontrakt och en video spelades in i Barcelona. En video som snurrat på både MTV och ZTV de senaste månaderna.
Och så har han plåtats för varenda tjejtidning i både Norge och Sverige.
– Jag vill verkligen lyckas, säger han. Jag tror jag skulle bli besviken om det inte blev så mycket mer än så här.
Med tanke på att Norges musikliv tidigare mest varit känt för Aha och Lene Marlin känns Vincens RnB lite ovanlig, men Vincens tror att en ändring är på gång i grannlandet.
– Det finns många duktiga sångare och låtskrivare i Norge. Vi är ju inte i närheten av att vara lika framgångsrika som ni svenskar, men om några år kanske vi har närmat oss, säger han.
– Och jag hoppas att jag fortfarande är med då.
Debutalbumet ska heta ”Play4Real” och släpps i Norge under hösten men här i Sverige väntar man ett tag till. Först ska ytterligare en singel släppas. Sedan är det dags för albumet, som är mixat av Brad Gilderman. En man som tidigare jobbat med stjärnor som Whitney Houston, Enrique Iglesias, Diana Ross och Mary J Blige.
Och gillar man singeln ska man köpa plattan säger Vincens.
– Resten av låtarna på skivan är lika bra, lovar han. Jag gillar inte när artister fyller ut albumet med lite halvbra låtar bara för att det ska bli klart snabbt. Det är viktigt att jag gillar alla låtar.Inspirationen till sitt låtskrivande hittar Vincens i artister som Michael Jackson, Joe, George Michael och Prince.
– Mina bootlegplattor med Prince är det käraste jag har.
Att utseendet är viktigt för Vincens erkänner han. Han styrketränar och vet om att det är lättare att lyckas i musikbranschen om man har utseendet med sig…
– Jo, det är ju tyvärr så. Men jag tror inte man blir speciellt långvarig i den här branschen om man varken kan sjunga eller skriva låtar.

Och att bli dyrkad av både tjejer och killar är inget han tycker känns konstigt.
– Jag har aldrig haft några fördomar. De gayklubbar jag har besökt har en annan stämningen än vad straighta klubbar har. Det är mer avslappnat och fritt på nåt sätt. Jag skulle gärna uppträda på en gayklubb.
Ett releaseparty för albumet på Tip Top i januari kanske?

Where´s the love gone
(Warner music) finns ute nu

Publicerad: 2001-11-03 18:00:00