Maria och Victor, eller Smith & Thell som de kallar sig, har just nu en hit med Forgive me friend, men tro inte att det är den första hit gruppen skrivit. Duon har många låtar på sitt samvete, men hittills har de givit bort dem till andra.
Groupie med Samir & Victor, Human med Oscar Zia, Astronaut med Darin och Sand med Molly Sandén. Där har ni en bråkdel av hits som Maria och Victor varit med och skrivit.
När jag når Maria på mobilen har hon precis klivit av tunnelbanan och är på väg till frisören.
– Det här är min enda lediga dag då jag har tid att fixa till den här frillan innan turnén drar igång, säger hon och skrattar.
Just nu ligger deras låt Forgive me Friend på plats 9 på Spotify och bandet ska ut på turné, 11 spelningar är hittills inbokade med start ikväll i Uppsala. Bandet är vana att turnera, hela våren var de till exempel förband till Darin.
– Vi hade samma studio i Skärmarbrink och började prata i det gemensamma köket, och vi klickade direkt. Darin hörde lite av vårt material och frågade sen om vi ville skriva med honom. Så då gjorde vi det och det första vi skrev var Mardröm, sen har det ju blivit några fler efter det, som Astronaut och Ja må du leva.
Maria och Victor är ett par privat och skriver låtarna tillsammans.
– De dyker upp lite här och var, särskilt när det är som mest opassande, säger hon och berättar att hon stått och sjungit in låtar på mobilen i fruktdisken på ICA och även stannat mitt på gatan för att skriva ner en textrad.
Det gäller att fånga guldkornen när de kommer. Det verkar vara grejen med stora låtskrivare. När undertecknad intervjuade Diane Warren, som skrivit halva din skivsamling, berättade hon att en av hennes låttitlar dök upp när hon var hos terapeuten. Han hade sagt något som hon inte förstod varpå han svarade ”One day you will”. Det blev sedan en låt med Deborah Cox
Tillbaka till Maria och fruktdisken.
– Voicememo är en artists bästa vän, säger hon och lägger till, men det vore inte jättebra om jag tappade bort mobilen.
Just nu skriver de på ett nytt album.
– Det är nästan klart, säger Maria. Men det fattas kanske 3-4 låtar. Men någon gång under 2019 kommer det.
Om du tycker att du hört talas om Smith & Thell tidigare så kanske det beror på att de spelade in en pridelåt 2015, Joshua’s Song. Om Joshua från Uganda och hans kamp att komma ut. Det var då jag själv upptäckte dem.
– Det var fint att få skriva den låten, vi tillbringade en hel dag med Joshua och fick höra honom berätta sin story.
Smith & Thell har även uppträtt på Stockholm Pride. Och en av deras största hits är Statue (The Pills song) från 2017, en låt som Billboards musikkritiker kallade för en av årets 20 bästa låtar. Inte illa.
Men nu väntar alltså en turné och att få träffa fansen.
– Vi har förstått att vår publik består av ungefär 50/50 killar och tjejer, i åldrarna 12 till 65. Och det är ju en rätt bred publik, säger Maria och skrattar.
– Men jag gissar att vi kanske fått några extra tjejer nu efter att vi turnerat med Darin. Det ska bli kul att träffa alla.