Blanda upp Julafton med lite mer regnbågfärgad färgring med hjälp av SvT Play. Vi har valt ut några tips som räcker hela dagen och kvällen!

Först ut är Helena Bergströms film från 2015 om Simon och Oscar som tillsammans med vännen Cissi berättar att de tre skall få barn på självaste Julafton. Det tas inte helt självklart emot av alla gästerna på julfesten.

En underbart jävla jul – SvT Play

Nyligen släpptes TV-serien En engelsk skandal om den brittiske parlamentarikern Jeremy Thorpe, på svensk TV. Hela serien ligger nu på SvT Play. Hugh Grant  spelar Thorpe, som var liberal politiker och riskerade en ”skandal” på grund av sin relation till älskaren Norman Scott (spelad av Ben Whishaw). Att röja Scott ur vägen skulle förhindra att en skandal blev verkligen.

En engelsk skandal

I två säsongen har SvTs serie Vår tid är nu fängslat hundratusentals svenskar. Visst finns homotema även här med servitrisen Maggan och för den delen en något mer komplicerad med äldste sonen i krögarfamiljen, Gustaf Löwander. Sträckse under julen!

Vår tid är nu

Jonas Gardell är aktuell med en ny TV-serie med premiär till nyåret, ”De dagar då blommorna blommar”. Nu i jul kan du värma upp med hans två hyllade TV-serier ”De halvt dolda” och (inte minst) ”Torka aldrig tårar utan handskar” – alla tre i regi av Simon Kaijser da Silva.

De halvt dolda

Torka aldrig tårar utan handskar

Om det finns någon konstnärlig yttring som har homo-vibrationer så är det dans! Tveklöst. Börja julafton med att titta på en kortfilm med svenska feministiska dansgruppen Juck (som även uppträdde på GayGalan i februari).

Juck

För 20 år sedan avslutade den svenske koreografen Per Jonsson sitt liv, samma dag som det som blev han sista dansverk, ”Rivers of Mercury”, skulle ha haft premiär. K-Special visar återigen en dokumentär om hans liv och livsgärning.

k special – Per Jonsson

I kulturdramat ”Nurejev hoppar av” berättas om en annan av dansens absolut största, Rudolf Nurejev. Om hans avhopp från Sovjetunionen, hans framgångar i väst och hur han sexuellt vaknade utanför järnridåns grepp.

Nurejev hoppar av

En av Julaftons höjdpunkter kan absolut bli dokumentärfilmen om Kai Gullmar. En kvinna som inte bara gav oss härliga schlager och ljuvlig filmmusik utan som i en tid då homosexualitet var förbjudet vågade leva rättframt som lesbisk.

Swing it, Kai Gullmar, Swing it

Inte direkt schlager men rättframt och utan pardon är det Silvana Imam levererar i filmen om hennes musik och aktivism.

Silvana – väck mig när ni vaknat

Runda av Julnatten med en söt svensk kortfilm där mamma, som just träffats sin sons pojkvän, vill ge goda råd

Mamma vet bäst – kortfilm

Och glöm inte heller att se Patrik Hermanssons viktiga dokumentär om tiden han infiltrerade extremhögern i USA. Skrämmande och avslöjande och imponerande att se Hermanssons mod för att få stopp på eländet.

Spion i extremhögern