Billy Porter blev i natt historisk då han som första öppet homosexuella ratificerade man vann en Emmy för Bästa Huvudroll i en Dramaserie. Han prisades såklart för sin roll i hyllade Pose, som har ett stort antal rasificerade och transpersoner i stora roller.
– The category is love, utbrast vinnaren när prisutdelaren Angela Bassett ropat upp hans namn. Han fortsatte med att citera författaren James Baldwin:
– Det tog många år att kräkas upp all skit jag fått höra om mig själv, och halt trodde på, innan jag vandrade på jorden som att jag faktiskt har rätt att vara här. Jag har rätten, du har rätten, vi har alla den rätten.
Billy Porters kollegor från serien stod upp i bänkraderna och jublade.

En annan av nattens vinnare som fick jubel var Patricia Arquette. Hon prisades för sin roll som galen mamma i serien The Act och passade på att hylla sin syster Alexis, som var trans och dog för två år sedan.
– Jag sörjer varje dag, Alexis, och det kommer jag göra för resten av mitt liv tills vi ändrar världen så att transpersoner inte åtalas, och att vi ger dem jobb. De är människor, låt oss göra oss av med fördomar överallt.

Annat att regnbågsjubla för: Ben Whishaw vann pris för sin biroll i Hugh Grant-miniserien A Very English Scandal, om en politiker som i sextiotalets Storbritannien har en affär med en betydligt yngre man.

Och så håvade RuPauls Drag Race in ytterligare en seger för Bästa Realityserie. RuPaul prisades dessutom förra veckan på en slags förgala, som Årets Realityvärd, vilket han gjorde för fjärde gången i rad!

Nattens Emmy-gala bjöd i övrigt på ganska klen underhållning och misslyckade prisútdelarskämt. Det var snarare vinnarna och deras tacktal som gjorde galan sevärd. Förutom nämnda pristagare så höll Fosse/Verdons Michelle Williams ett starkt tacktal som gick ut på att hon stått på sig och inte bara fått lika mycket betalt som sin motspelare Sam Rockwell, utan även allt det hon bad om för att göra sin roll som Gwen Verdon så bra som möjligt. Michelle Williams fick ju mycket uppmärksamhet 2017 efter att det uppdagats att hennes motspelare Mark Wahlberg i filmen All The Money In The World fått betydligt mer än henne trots att de båda syntes mycket i filmen. Hon belyste också problemet med att afroamerikanska kvinnor tjänar nästan hälften så lite som vita män.
Även The Marvelous Mrs Maisels Alex Borstein fick tårar och jubel för sin hyllning till sin mormor, en förintelseöverlevare från Andra Världskriget.
– Hon vågade bryta linjen. Kvinnor, gör det ni också.

Under galan hyllades bland annat Game of Thrones, som gjorde sin sista säsong i år, med att seriens alla nio skådisar som var nominerade gjorde entré på scenen. Där Gwendoline Christie, seriens Brienne of Tarth, fick allra mest applåder. Även sista-säsongsserien Veep fick samma utrymme.

Sammanfattning:
Bästa Drama: Game of Thrones
Bästa huvudroll, manlig, Drama: Billy Porter, Pose
Bästa Huvudroll, kvinnlig, Drama: Jodie Comer, Killing Eve
Bästa biroll, manlig, Drama: Peter Dinklage, The Game OF Thrones
Bästa biroll, kvinnlig, Drama: Julia Garner, Ozark

Bästa Komedi: Fleabag
Bästa Huvudroll, manlig, komedi: Bill Hader, Barry
Bästa huvudroll, kvinnlig, komedi: Phoebe Waller Bridge, Fleabag
Bästa biroll, manlig, komedi: Tony Shaloub, The Marvelous Mrs Maisel
Bästa biroll, kvinnlig, komedi: Alex Borstein, The Marvelous Mrs Maisel

Bästa miniserie: Chernobyl
Bästa Huvudroll, manlig, miniserie/tv-film: Jharrel Jerome, When They See Us
Bästa Huvudroll, kvinnlig, miniserie/tv-film: Michelle Williams, Fosse/Verdon
Bästa biroll, manlig, miniserie/tv-film: Ben Whishaw, A Very English Scandal
Bästa biroll, kvinnlig, miniserie/tv-film: Patricia Arquette, The Act

Bästa Reality: RuPauls Drag Race
Bästa Talkshow: Last Week Tonight with John Oliver
Bästa Sketchserie: Satrurday Night Live