Hon har gått från klarhet till klarhet i Idol 2019 och Anders Bagge kallade hennes audition för en av de bästa i Idols historia. De senaste veckorna har artiklarna om Ellie Lilja slagit rekord på qx.se, så självklart längtar vi ihjäl oss efter att se vår nya favorit-idol på scenen ikväll i TV4 kl 20.00.

Har Idol alltid varit en dröm för dig?
– Jag gick musikgymnasium och ville alltid söka… Men det har inte blivit av för jag kunde inte representera mig själv. Tänk om det gått bra och folk fått lära känna en person som inte var på riktigt? Det kändes inte rättvist mot mig själv att inte göra det så länge jag inte stod på mina egna ben.
När kände du att du gjorde det?
– För två-tre år sedan. Jag har gått från att vara jäkligt ledsen till nån slags neutralitet till att finna mig i allt. Nu känner jag att jag vill ta chanser i livet och bara njuta. Man ska våga saker och inte ge upp trots att det är jobbigt. Nånstans kring slutaudition tänkte jag att det kunde gå bra och då bestämde jag mig för att köra min grej. Och att inte ta saker för givet, att vara ödmjuk och se alla och komma ihåg folks namn.
Under audition-processen pratade du om ditt forna jag…
– Ja, och jag fattar att det finns ett intresse av det för jag är inte ensam i det här. Folk har hört av sig, typ ”jag har en dotter som är transtjej”, och jag vet att det jag berättar har betydelse. Men jag är också bara en glad tjej som gillar att sjunga. Jag har en transbakgrund men jag är inte bara en transperson och att prata om vem jag var förut känns som att prata om en tredje person, även om delar finns kvar. Jag mår skitbra idag och är stolt över vem jag är.
Har du känt att du vill distansera dig från transbegreppet?
– Nej, det är ju så mitt liv ser ut och jag hade inte varit där jag är i dag om jag inte varit trans.
Har du många polare som är trans?
– Två, men jag har väldigt många andra inom HBTQ-världen. De är så sköna och ger en så bra vibe.
Kommer din familj att vara på plats i kväll?
– Japp, morsan är biljettansvarig och mina tre bröder kommer. Plus ett par Stockholmskompisar.
Vem hänger du mest med av de andra deltagarna?
– Det är lite blandat sedan hälften av gänget försvann förra fredagen. Jag delar loge med Astrid men utöver det umgås jag mest blandat, en del med Kim.
Om du skulle släppa en platta, i vilken riktning skulle den gå?
– Nåt poprockigt och lite funkigt. Jag tycker Eric Gadd är jäkligt nice. Sen gillar jag James Arthur, Lewis Capaldi, Linnea Henriksson, Molly, både Hammar och Sandén.
Vad har du för favoriter från tidigare säsonger av Idol?
– Jay Smith och Chris Kläfford såklart, men även Linnea Henriksson såklart. Och Molly Hammar.
Många av Idol-deltagarna har gått vidare och gjort Mello, är det nåt för dig?
– Mycket möjligt, om tillfället dyker upp med rätt låt. Jag gillar överhuvudtaget att testa nya saker och det har stylisterna här upptäckt (skrattar). Jag kastade ut jättemycket ur garderoben innan transitionen och sen var det svårt att bygga en stil innan jag ens visste vem jag är. Så det är skitkul att ha stylister och de träffade rätt på en gång.
Så, är Ellie Lilja redo att att bli HBTQ-ikon?
– Det skulle vara jättekul att vara en drivande faktor.. Jag känner definitivt ansvar i och med att jag syns offentligt, så jag vill fortsätta att vara mig själv och inte tumma på den jag är, så att jag kan rättvist vara mig själv mot andra och mig själv.