Filmen ”I am Jonas” är från 2018 men finns nu på Netflix under namnet ”Jonas”. Det är en fransk liten pärla där två parallellhistorier utspelas i dåtid och nutid och som sedan knyts ihop i slutet.
Egentligen vill jag inte berätta mer än så, bara se den. Jag tycker att trailers och långa filmrecensioner ofta visar och berättar för mycket om en film. Så om du inte vill ha några förutfattade meningar om Jonas, så sluta läs, lita på mig och se filmen ikväll.
I centrum i filmens båda berättelser står Jonas, dels som ung niondeklassare i slutet av 90-talet och dels i nutid. Man förstår tidigt i filmen att något speciellt har hänt i Jonas liv för flera år sen, men vad?
När Jonas börjar nionde klass så börjar en ny kille i klassen, han heter Nathan, är självsäker, snygg, gränslös och har ett ärr i ansiktet. Killarna börjar snabbt umgås och magkänslan säger direkt att ”det här kanske inte är helt lyckat”.
Det är den ena berättelsen.
I den andra följer vi Jonas i nutid, och vi träffar honom när han precis varit i slagsmål på en gayklubb och sedan slängs ut av sin pojkvän eftersom han varit otrogen. Jonas tar sin motorcykel och åker till en annan del av staden där det bor en kille som Jonas följt på sociala medier en tid. Men vem är killen? Och varför är Jonas så intresserad av en straight kille som har flickvän…
Filmen Jonas är föredömligt kort, bara 1h 22 min och jag kunde inte slita blicken från filmen. Den är både vacker och ledsam (och med suveränt soundtrack dessutom). Det handlar om hemligheter som kommer upp till ytan och om första förälskelsen, men framför allt har filmen ett stadigt grepp om tittaren medan den sakta börjar knyta ihop berättelserna och räta ut frågetecknen.

 

OCH FYRA ANDRA TIPS:

God’s own country
En av de bästa hbtq-filmerna på flera år. Som en Brokeback Mountain fast på landsbygden i England. Och lite skitigare. Filmen handlar om en ung homosexuell fårbonde i Yorkshire vars liv förändras då en rumänsk säsongsarbetare börjar på gården.

Handsome devil
”En enstöring blir skickad till en internatskola full av rugbyfanatiker, där han oväntat blir god vän med skolans bäste spelare”. Handlingen summerad till en mening och man vet exakt hur den kommer att gå. Och vad som kommer hända. Men ändå satt jag med en liten tår i ögat i slutet, trots att filmen känns lite lågbudget och stundtals är både yxig och överdriven.

Love is blind
Realityserien alla pratar om. Ett gäng killar och tjejer får dejta varandra i enrum men bara genom att kunna prata med varandra. De får aldrig se den andre. De sitter i varsina rum med en tunn vägg emellan. Det är först när det klickat mellan två personer och de förlovat sig som de får ses.

När de väl setts åker de på lära-känna-varandra semester och då är det bara tre veckor tills de ska gifta sig. Kommer paren falla för varandra även när de ses, kommer båda att säga ja vid altaret. Och vad säger den ena tjejen när hennes fästman berättar att han är bisexuell? Beroendeframkallande de luxe.

Mordet på Gianni Versace
Den 15 juli 1997 blir Gianni Versace skjuten av Andrew Cunanan, i en serie i nio avsnitt får vi följa mördaren Andrews brokiga bakgrund som är full av lögner och mord. En otroligt mörk, sann och stark serie (stundtals har man nästan svårt att fortsätta titta då den är så rå), men skådespelaren Darren Criss gör en fantastisk rollprestation som den galne psykopaten Andrew Cunanan. Dessutom ser vi Penelope Cruz som Donatella Versace och Ricky Martin som Versaces pojkvän.