Henrik Alsterdal är en av programledarna i ”Efter fem”, eftermiddagsprogrammet som sänds på TV4. Vi tog ett snack med honom inför kvällens Kristallen…

Hej Henrik, ikväll är det Kristallen och ni på ”Efter Fem” är nominerade i två kategorier, och så sänder ni som vanligt idag, hur ser dagen ut?
– Det blir en ovanlig Kristallengala i år. Stora delar av programmet förinspelas, så när jag sänder ”Efter Fem” ikväll och vi ska snacka om galan som sänds klockan 20.00 vet vi redan om vi vunnit eller inte. Det gäller att hålla masken med andra ord!

Oj, okej, då får vi se om du har något  poker face ser. Ni är nominerade som Årets Nyhets- och aktualitetsprogram samt Årets Förnyare, hur känns det?
– Superkul! ”Efter Fem” är ett program som på kort tid lyckats locka en storpublik på en extremt svår sändningstid. Alla tidigare försök med program på den tiden har floppat. Vi är en stor redaktion som jobbat väldigt hårt med att få tittarna att ända sina vanor och slå på tv:n tidigare än vanligt.

Vad är det som gör ”Efter Fem” så kul att jobba med?
– Det är ett program som ständigt utvecklas. När vi kommer till jobbet på morgonen har vi sällan koll på slutresultatet. När det händer något stort i nyhetsväg i Sverige eller världen är vi extremt snabba med att ställa om och byta ut för att det ständigt ska kännas aktuellt. Det blir ofta sjukt stressigt men det är alltid kul att ställa sig på studiogolvet och köra! Det är bara att vänja sig vid det snabba tempot.

Vad tror du hemligheten är att det går så bra för er?
– Vi försöker att fånga upp det människor snackar om. Oavsett om det är Trumps senaste tal eller en katt som blivit kompis med en igelkott. Det är högt och lågt i en saltig blandning!

Hur firar ni ikväll om ni vinner?
– Det blir champagne med hela redaktionen! Det enda givna!

Både du och din man Anders Pihlblad jobbar ju på TV4 och har gjort det i många år, ibland har ni ju även sänt program tillsammans, hur är det att ha samma arbetsplats?
-Det går hur bra som helst. Vi ses varje dag i korridorerna och när vi sitter i samma studio går vi in i våra professionella roller. Då tänker jag faktiskt inte ens på att vi är gifta. När vi är hemma pratar vi sällan om jobbet.

Vad ser du mest fram emot nu?
– Just nu längtar jag efter att få krama min 95-åriga farmor. Hoppas få göra det snart. Det vore värt mer än alla kristaller i världen!

Kristallen sänds ikväll 20.00 på TV4.