Dags för ett nytt album med Broken Beads, men kan vi först prata om mottagandet av det första, hur har tiden med det varit, vad har hänt under dessa år?
– Vi blev helt golvade av mottagandet av vårt debutalbum. Fina recensioner och folk ville boka oss. Vi började ganska snart att skriva nytt material. Våren 2019 tillbringade vi två månader i New Orleans där vi arbetade med vår musik, men också med Bodils guidebok till New Orleans. Det är lite som vårt andra hem.

Något särskilt minne från några spelningar?
– Vår första spelning på Rost i Stockholm några månader efter att vi släppt plattan. Fullsatt och kö utanför. När vi spelade satt folk och sjöng med. De kunde våra texter! Att därefter spela ute i landet då publiken inte bestod av vänner var fruktansvärt nervöst. Men det var fullsatt där också och vi blev kärleksbombade igen. Minnen vi gärna tar fram i dessa tider.

Berätta vilka ni är för de som inte har koll.
– Vi har varit tillsammans i snart 25 år. Pauline är sjuksköterska. Jag, Bodil, är journalist och författare. Jag startade som 13-åring ett punkband hemma i Trollhättan. Pauline turnerade i över 20 år i coverband. Efter decennier av musikalisk träda tog vi upp musiken igen, den här gången tillsammans. Jag utbildade mig dessutom till musikproducent och ljudtekniker. Vi gör det mesta själva, skriver musik, producerar, spelar in, mixar, ger ut på eget skivbolag.

Första smakprovet från nya skivan är Walking down my strett, när jag hörde den skrev jag ett sms till dig och sa hur mycket jag gillade den och att den skulle platsa på vilken Indigo Girls-skiva som helst, berätta om låten?
–  När coronasituationen var som värst och de flesta av oss tillbringade nästan all tid hemma, gjorde vi en låt som handlar om att uppskatta det lilla i livet. Vi gjorde den till våra av vänner och lade ut den som en liten film på Facebook. Den fick så fint mottagande att vi bestämde oss för att göra den på riktigt. Några veckor senare publicerades den på Spotify och andra streamingsajter.


Nu kommer singel nummer två från albumet, On My Mind, berätta om den.
On My Mind släppte vi i somras. En låt som kom till i en lekfull situation i vår studio. Då gjorde vi den mest som en demo, tänkt att spela in lite senare. Så kom corona. Det var inte läge att ringa in musiker, så vi spelar alla instrument själva. Det mest lekfulla vi gjort, och vi älskar den.

Och när finns albumet ute?
– Det släpptes igår!

Vad är största skillnaden på att släppa första och andra albumet?
– Förut trevade vi lite men nu har hittat vår grej, och vårt eget sound har satt sig. När vi spelar in säger vi ”nu gör vi Broken Beads-grejen” och det handlar mycket om dynamik. Varje låt växer allteftersom den spelas. Det märks särskilt på nya plattan.
 
Vad har ni för framtidsplaner för Broken Beads?
– Vi är båda sprungna ur bluesen, så nästa projekt blir en EP med bara blues. Lite mer avskalat, bara vi två.

Har ni en drömspelning?
– Lagniappe i New Orleans. En av tretton scener under New Orleans Jazz & Heritage Festival. Miljön där ger fina förutsättningar för både musiker och publik. Alla hör och ser. Där har vi själva haft några av våra livs starkaste musikupplevelser.

Avslutningsvis, ni får välja en gästartist på en av era låtar, vem som helst, vem väljer ni?
Bonnie Raitt. Hon är vår stora inspiration. Vi lyssnade på henne var för sig innan vi träffades. Nu lyssnar vi på henne tillsammans.

 

Lyssna på Broken Beads här: