I kväll intar systrarna Päivärinta äntligen Så Mycket Bättre och det ska bli kul att se vad två av svensk pops största pionjärer gör (och vad som görs med deras hits) på Grå Gåsen. Lili & Susie slog igenom med Oh Mama 1987 och levererade under sena åttiotalet och tidigt nittiotal pop med stort P, ofta skriven av Ola Håkansson och Tim Norell. Här har vi granskat systrarnas digra singelkatalog och rankar deras tjugoen bästa singlar.

21. ”Om du kan” (1986)
Svensk myspop med spansk gitarr, somrigt driv och en refräng som sätter sig vid första lyssning. Litet minus för det lökiga i att rimma ”tror” på ”blod”.

20. ”Boyfriend” (1990)
Andrasingeln från ”The Sisters” blev en stor Trackshit hösten 1990.  En helt okej låt som kanske inte åldrats så väl, men den har snygga samplingsstön, och vi är svaga för det stråkblippiga introt.

19. ”Tease Me” (2009)
Låt som också var inskickad till Melodifestivalen 2009. Snygg, om än lite enkel, discopop i tidig 2010-skrud.

18. ”Evelyn” (1991)
En av undertecknads stora Lili & Susie-favoriter – i den fantastiska albumversionen. Denna hemska singel-version med superirriterande elgitarrer och wail de luxe gillar jag ICKE! Men en galet snygg melodi är det och hade bara albumversionen släppts hade den varit topp3.

Denna är SÅ MYCKET BÄTTRE:

17. ”Stay” (1986)
En liten pärla 80´s-disco med oh-ohig manskör som gjord för europeiska dansgolv. Kunde bara det ruggiga elgitarrsolot plockats bort så hade detta varit högre placerat.

16. All You Can Say is Goodbye” (1993)
Bästa singeln från ”No Suggar Added”-plattan (nu när Kiss You All Over aldrig släpptes som singel). Medryckande gitarrpop med en refräng som sätter sig.

15. ”Nothing Could Be Better” (1990)
Sista-dansen-feeling från ”The Sisters”-plattan.
Upp med tändarna i luften och imponeras av syrrornas sång.

14. ”Samma tid samma plats” (1986)
Svensk positiv lättpop med en skön vers och både snygga bryggor och stick. Refrängen är det svagaste här, men resten är verkligen en lite bortglömd pärla.

13. ”We Were Only Dancing” (1988)
Bra Norell/Oson/Bard-pop från sent åttiotal. Vi kan dock inte förstå varför den sexigare och coolare Sending Out a Message från samma platta släpptes som singel.

12. ”Sommar i natt” (1985)
Lunkande svensk pop med munspelsslinga som är en bortglömd sommarpärla, och rimmet ”innan solen stiger vill jag bada i en vik – utan trafik” är en klassiker..

11. ”Bailamor” (2011)
Systrarnas samarbete med drugorna i Diamond Dogs hade varit ett kul Mello-bidrag, men blev istället en trallvänlig Pridepoppig singel. Pi-pi-ah!

10. ”Would You Be Mine” (2014)
Röjig danspop med en jäkla smockrefäng på singeln som nog många missat. Vocoder-verserna är också löjligt läckra.

9. ”Let Us Dance Just a Little Bit More” (1989)
Underskattad Secret Service-cover som släpptes som singel från samlings/remix-plattan ”Non Stop Dancing”. Finfin danslåt i midtempotakt.

8. ”Enkel Resa” (1988)
En av få L&S-låtar där versen har mer stuns än refrängen. Och det är lika galet som roligt att man samplat repliker från den svenska kalkonfilmen med samma namn. De pratorna framstår som helt obegripliga för den som inte har koll på att Enkel Resa var filmens ledmotiv…Men kul är det: ”Kri-kri-kri-kriminalkommissarie

7. ”What’s the Colour of Love” (1990)
Färguppräknings-introt är legendariskt och refrängen är klassisk sommarplåge-allsång. Man älskar låtar som bara är färgglad glädje liksom, och det är svårt att värja sig för textrader som ”Whats The Colour of Love, Whats the Case of My Heart beat, Call The Angels Above, Whats The Colour of Love”.
Svensk lättreggaepop när den är som bäst!

6. ”Candy Love” (1986)
Sexigt vemodig eurodisco med en ljuvlig pianoslinga som tog systrarna ut i Europa innan Oh Mama-genombrottet. Släpptes aldrig som singel i Sverige, men borde definitivt ha gjort det!

5. ”Bara du och jag” (1987)
En låt som dyker rakt in i refrängen får alltid högt betyg av undertecknad. Den här finfina popdiscon med ursnygg svensk refräng av Norrell/Oson är en klassiker, och ska enligt rykten få sig en fin behandling i SMB…

Spana också in den här läckra engelska versionen:

4. ”Robert & Marie” (1989)
Systrarnas mest underskattade låt blev aldrig den hit det borde ha varit. Vi fans har ju alltid hållit tredjesingeln från ”Anytime” högt. Vemodet som klär den här midtempoballaden är ljuvligt, och videon inspelad på Ribbersborgs badhus i Malmö är en klassiker.

3. ”Okey Okey!” (1989)
Melodifestivalen 1989 kallades popfestivalen då man lyckats få med då listaktuella namn som Orup, Glenmark, Tommy Nilsson och Lili & Susie. Och utan att på nåt sätt schlageranpassa systrarnas musik spottade Ola Håkansson och Tim Norrell ur sig denna svenska popdisco. Fortfarande en av åttiotalets bästa och DÅ modernaste Mellostunder. PS: Vi skulle kunna vara utan elgitarrsolot här också.

2. ”Show Me Heaven” (2009)
Destillera ner all som är bra med Lili & Susie hits och flytta in det i 2000-talet. Det var exakt det Nestor Geli, Thomas G:son; Pär Lönn och Calle Kindbom tillsammans med Susie gjorde när denna ljuvligt dansiga popschlager med extra allt kom till. Att denna aldrig nådde final i Mello 2009 är en av festivalens största synder.

1. ”Oh Mama” (1987)
Det är omöjligt att denna lista toppas av nåt annat är The Päivärinta Sisters banger från 1987. Svensk italodisco med en refräng som sitter som en smocka. Breaket med publikallsång är fortfarande maffigt som perkele! Låten har åldrats väl, och drivet i de nästan fyra minuterna gör den till en klassisk floorfiller. Dessutom är videon med Ankie Bagger på högenergisk dans bakom syrrorna ett stycke kraftfull kvinnopower. Att denna video sades riva ner trettio års kvinnokamp är både orättvist och felaktigt. Den gör nämligen raka motsatsen. Den lite stiffa och framförallt manligt dominerade svenska popscenen behövde två blonda kvinnliga stjärnor som ägde sin sexighet, kunde sjunga och förenade refrängstark pop med floorfiller-disco på ett sätt som vid denna tid inte existerade på den svenska musikscenen. Episkt.