Under söndagskvällen sände den konservativa tv-kanalen Hallmark ytterligare en av sina nyinspelade julfilmer, ”The Christmas House”, i sin serie Nedräkning till Jul. Inget märkligt med det kan man tycka, om det inte vore för att det var första gången som tv-kanalen visade en julfilm som innehöll ett gaypar, något som uppmärksammats stort i USA. Den konservativa organisationen One Million Moms har krävt att filmen ska stoppas och hotat med bojkott. Skådespelaren Jonathan Bennett som spelar ena halvan av gayparet i filmen och som själv är gay, har bland annat gästat Good Morning America under veckan och pratat om denna milstolpe i Hallmarks historia.
– Min käke slog praktiskt taget i marken är jag läste manuset, sa Jonathan. Jag fick tårar i ögonen och tänkte ”händer verkligen det här?” Det här är banbrytande.

Det fina med ”The Christmas House” är att det inte är en komma ut-historia. Här är man förbi det och istället handlar filmen om gayparets längtan efter – och försök – att adoptera ett barn.
I en scen i filmen blir Bennetts karaktär frustrerad över den påfrestande processen det innebär och tröstas av sin pojkvän. Scenen avslutas med en lugnande och romantisk kyss!
– Det var magiskt, säger filmens regissör Michael Grossman. Vi var så hedrade att få skriva historia och få möjlighet att få representera HBTQ-par i filmen. Jag förstår att den här kyssen kan vara på gränsen för vissa konservativa tittare, men hey, gränser är till för att flyttas fram ibland, säger Grossman.

För ett år sedan valde tv-kanalen Hallmark att dra tillbaka en reklamfilm för ett bröllopsplaneringsföretag där ett lesbiskt par kysstes. Återigen var det ”One Million Moms” som utövade påtryckningar på kanalen och den gången valde kanalen att dra tillbaka reklamfilmen.
Beslutat att inte visa den kritiserades kraftigt från flera håll och många Hollywoodskådisar och hbtq-organisationer uppmanade även de till bojkott av kanalen.
Företaget The Crown Media som äger Hallmark ångrade sig senare och bad om ursäkt för att de tagit bort reklamfilmen.
Kanske får årets julfilm ”The Christmas House” ses som ett tecken på att tv-kanalen nu ändrat inställning.
Kanalens vice-vd, Michelle Vicary, säger till Los Angels Times:
– Filmen var skriven för att återspegla verkligheten hos otaliga familjer över hela världen.