Den klassiska West Side Story-musikalen om de rivaliserande gängen Jets och Sharks, är en slags omtolkning av Shakespears Romeo and Julia, och hade premiär i New York redan 1957 på Winter Garden, Times Square. Personerna bakom den klassiska berättelsen är fyra homosexuella män – Bernstein (musik), Sondheim (sångtext), Laurents (manus) och Robbins (dramatisering och koreografi).
West Side Story har satts upp på musikalscener över hela världen och den blev även film 1961, en film som fick 11 Oscarsnomineringar – och vann 10! Bland annat för Bästa Film.
Nu 60 år senare kommer en ny filmversion av West Side Story, i regi av Steven Spielberg och där öppet homosexuella Tony Kucher (Angels in America) skrivit filmmanuset. I rollen som Anybodys, som identifierar sig som man och som vill bli en av grabbarna i The Jets, ser vi transkvinnan Ezra Menas. Rollfiguren Anybodys anses för övrigt vara den första transrollen på en musikalscen när den gick upp 1957.
Steven Spielbergs West Side Story ska ha premiär den 10 december 2021 – och nu har alltså en första trailer till filmen släppts. Och den är fantastisk!