I september kommer debutalbumet, ”Rathana Club”, producerat av bland annat Mapei, och Oskar Linnros, idolen som Daniela skrev till i gymnasiet för att be om råd om hur man kommer in i musikbranschen. Oskar svarade och när hon spelade upp sin musik nappade han, och hon signades till hans bolag Dundra.
– Idoldyrkan gick ganska snabbt över, och idag är jag som hans jobbiga lillasyster, skrattar hon.
Albumet har föregåtts av sommarsingeln Havana, en danslåt född ur saknaden av att gå ut, få resa och befinna sig i en tropisk värld.
– Det är den enklaste låt jag skrivit, den är good vibes. Den visar det visuella språket för plattan, inspirerat av romreklamer från Kuba under 60-talet.
För själva soundet på plattan gick Daniela delvis tillbaka till sin barndom, bland inspirationskällor nämner hon något oväntade Tila Tequilas MTV-serie Shot at Love, Pussycat Dolls och Jersey Shore!
– En del av temperamentet är från när jag var 12, och Tila var helt klart en av mina största idoler. Samtidigt har jag också inspirerats av Lady Gagas artisteri, och det hon står för. Jag tar inspiration från vad som dyker upp och som känns rätt.
Efter soliga Havana kommer nämnda Kyss. En låt hon kommer att framföra på Allsång på Skansen ikväll.
– Den handlar om en tidigare relation som var väldigt romantisk men väldigt destruktiv. Den fick näring av drama, och jag hade svårt att lämna den. Mellan mina relationer återkom jag alltid till henne. En liten mängd brukar omnämnas som en liten kyss, och så var hon för mig. En liten kyss, en drog jag inte kunde låta bli.
Daniela berättar att låten kan ses som ett ”final goodbye”, ett avslut.
– Hon ville gärna att jag skulle skriva om henne, så nu får hon som hon vill, den ragatan (skrattar).
Sexuell läggning har aldrig varit en grej för Daniela. När hon var yngre frågade hennes föräldrar alltid om hon träffat någon, kille eller tjej var liksom lika självklart.
– De var unga när de fick mig, och vi levde i ett ganska queer community i Stockholm, där det alltid var öppet och självklart. Det är först på äldre dar jag fattat hur privilegierad jag är och hur ovanligt det är med såna solskenshistorier. Jag är tacksam att jag inte behövt komma ut själv.

Nånstans läste jag gay, nån annanstans bisexuell, vad säger du själv?
– Jag skulle använda queer…bisexuell absolut. Jag har varit i relationer med både kvinnor och män. Men jag har lite svårt för labels. I communityt är det också känsligt med bisexualitet, folk ifrågasätter det. Jag vill ju äga det för det är ju vad jag är, men det finns så många fördomar kring bisexualitet, att det inte är en riktigt sexualitet. Men vi kan väl säga att jag är ett tvättäkta exempel på en bisexuell person (skrattar).
Vi glider in på ett resonemang om hur tudelat det är att prata om vad folk har för läggning idag, för dels vill vi inte att det ska vara en grej, nåt som bara är. Samtidigt som det är lätt att säga det som svensk storstadsbo.
– Det går ju långsamt framåt. Men mina morföräldrar tycker fortfarande att det är en skräll att komma ut,. Medan min generation vuxit upp i ett brus där många kunnat ta del av berättelser och haft fler förebilder. Det viktiga är att vi pratar och inte tar saker för givna.
Just på det ämnet kommer vi in på albumspåret 6 till 9, som uppmanar människor att komma ut.
– Det var en period efter EP-släppet förra året då väldigt många kvinnor DM:ade och berättade att jag var deras frikort ”…men det vet inte min kille”. Då kände jag att ”vad fan, gumman du är homosexuell, eller bi. Om du vill ha sex med mig, säg det”. Låten är en uppmaning om att våga komma ut. Att vilja ha sex med en tjej är inget experiment eller skämt. Det är helt okej att vilja det. Det är en rätt hetsig uptempolåt, det är väl i det temperamentet de varit när de skrev meddelandet till mig tänker jag (skrattar).
Innan solo-EP:n ”Halva vägen fri” jobbade Daniela som körsångerska, och backade Zara Larsson, Sabina Ddumba och Seinabo Sey. Nyligen har hon hörts på Molly Sandéns platta i duetten E du där?, och tolkat Veronica Maggios klassiker Satan i gatan.
Finns det ett systerskap inom den svenska musikscenen?
– Det där är en hjärtefråga eftersom jag stått bakom många kvinnliga artister och alltid sett det som en självklarhet. Det är fantastiskt att kunna stärka en annan kvinna, och jag tror inte på rivalitet utan på samarbete.
Daniela hoppas också att maktordningen mellan män och kvinnor kan ändras genom musiken. Låten Ansikte kom till ur en populär hashtag, #Ifhedieshedies”, som syftar till att kvinnor ska sätta sig på mäns ansikte under sex.
– Jag vill att kvinnor ska lyssna på låten och stärkas av den. Man kan ibland få för sig att utvecklingen går snabbare och att vi blir smartare. Men jag slutar inte förvånas över hur långsamt det går. När jag släppte låten, ett statement just för kvinnlig sexualitet, skrevs en debattartikel i Expressen om att den sexuella revolutionen var på väg åt fel håll. Folk är så ovana att kvinnor tar plats, och då uppfattas det som aggressivt istället för upplyftande. Det ska gå framåt, men inte för snabbt liksom.
Daniela är framöver aktuell i Discovery+serien Dumpad, med premiär i höst. Serien, skapad av influencern Therese Lindgren, är en dramaserie om kampen mot psykisk ohälsa i ett samhälle dominerat av sociala medier. Daniela är en av huvudrollkaraktärens bästa vänner. Men skådis vill hon inte kalla sig. Än.
– Nej, nej, nej. Ett manus gled in i min mail. Så jag gick till audition och bara körde, all in. Det var så jäkla kul. Regissören Sofie Vukovic fick mig att känna mig som Angelina Jolie. Men jag vet fortfarande inte om jag kan agera…Jag får reda på det samtidigt som alla andra när serien sänds i höst (skrattar).
På det privata planet är Daniela Rathana nyförlovad med Mats, som friade med hjälp av Alex Schulman.
– Mats är min babydaddy och vi har varit ihop i två år. När vi satt på en restaurang kom Alex, som jag alltid varit svag för, in och från ingenstans tar han upp en ask ur fickan och ger till Mats som går ner på knä. Det var så jäkla fint.
Vad tycker Mats om att du nu släpper låtar om din ex-tjej?
– Att det är viktigt och bra, han stöttar mig. Han är själv låtskrivare och vi skriver om det vi behöver bearbeta.
Skriver du bättre när du är heartbroken eller får du styrka och inspo av att vara kär?
– Alltså, när jag skriver i affekt är jag väldigt osmart och blir väldigt endimensionell. Jag måste ha distans om jag ska behandla ett jobbigt ämne. Jag måste komma till en punkt där jag kan erbjuda en lösning. Jag vill inte att lyssnaren ska ta med sig att allt är åt helvete. För det är det oftast inte.

Se en kortvideo till låten Kyss där skådespelaren Nora Rios medverkar: