HBTQ-film är en sällsynt syn på den svenska biorepertoaren. Men idag släpps både Jonas Poher Rasmussens Flykt och Josefin Nettelbladts Drömprins. Två väldigt olika men på varsitt sätt både gripande och inspirerande dokumentärer.

I Drömprins får vi följa svenske transmannen Erik under tio års tid. Han ser tillbaka på sin barndom, betraktar foton på en flicka som känns som en tvillingsyster som inte längre finns. Kameran har följt Erik sedan han tog studenten och är med i varje intimt ögonblick. När Erik får kroppen som han hoppas äntligen ska kännas rätt, eller när han möter kärleken, är vi med som en fluga på väggen. Men med vuxenlivet följer också en daglig kamp mot ångesten. Det är en personlig dokumentär om könsdysfori, ett tema som sällan utforskas på film.

Flykt är den omtalade animerade dokumentären som följer en homosexuell flyktings resa från Afghanistan till Danmark. Amin var bara tonåring när han och familjen flydde från oroligheterna i Kabul i hopp om ett bättre liv. När han slutligen kom till Köpenhamn fick ingen veta vad han egentligen hade varit med om. Men 20 år senare är Amin redo att konfrontera mörka minnen och dela med sig av sin historia för bästa vännen, filmskaparen Jonas Poher Rasmussen. Här väntar en stark berättelse som mycket väl kan vara årets bästa dokumentärfilm.

Båda filmerna går att se på bio från och med idag, 20 augusti.