Under uppväxten var allt kyrkan. Det var sommarläger, skidläger, lovsång och ungdomsaktiviteter. De fick lära sig att sex utanför ett äktenskap mellan en man och en kvinna var synd. När de kommer in i tonåren upptäcker både Amanda och John att de har känslor för personer av samma kön vilket inleder en inre strid.

– Jag förnekade det väldigt länge. Det fanns inte. Samtidigt som jag kunde vara kär i en tjej så kände jag ‘nej det kan jag inte. Det går ju inte’, minns Amanda och fortsätter:

– Jag var en dålig människa, jag kände verkligen så. Att jag var en fruktansvärd människa.

John, som växte upp i en annan pingstförsamling spenderade även han sin tonår med att försöka trycka bort sin läggning.

– Jag mötte aldrig de homosexuella känslorna jag hade, min identitet. Det var något som jag förnekade och försökte trycka undan. Något som jag försökte förtränga, säger han.

I Kalla fakta-dokumentären Syndarna får de nu, i vuxen ålder, konfrontera ledarna inom den kyrka som lärt dem att deras känslor är fel och en chans att ställa dem till svars.

– Jag vill inte att någon ska komma in i mitt liv och säga att jag inte har rätt till kärlek. Jag kan inte förstå hur någon annan människa kan ta sig rätten att komma in i mitt liv och säga vad som är rätt och fel. Hur kan man säga nej till kärlek? frågar sig John och fortsätter:

– Att man vill säga till två människor som älskar varandra att de inte får älska varandra, två människor som känner någonting varmt och fint. Att man säger att de ska ge upp det här och gå åt varsitt håll. Det är elakt. Det är inte teologiskt korrekt. Det är inte den sanna vägen. Det är elakt. Det är ondska.

Kalla fakta: Syndarna har premiär på TV4 Play idag.