Martin och Salomon bor i Missionshuset Faringe i Almunge utanför Uppsala och är denna vecka med i SVT:s Det sitter i väggarna. De träffades när de var 22 respektive 24 och har idag varit ihop i sjutton år. Att vara med i programmet, där byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg och antikexperten Rickard Thunér lär husägare om dess historia, är lite av en dröm då paret sett varje avsnitt av de tidigare sända säsongerna. Det var när Martin äntligen fick ändan ur och skrev en ansökan som de kom med.

Martin: Jag blev så glad när de hörde av sig, och det var så kul att vara med och lyfta fram det unika med byggnaden vi bor i. Inspelningarna var väldigt roliga med ett stort fint gäng som fixade och lagade mat. Det var som att vara på kollo.
Salomon: Det är så imponerande hur mycket som finns sparat i svenska arkiv om man bara vet var och hur man ska leta.
Martin: Och det vi sett av inspelningarna känns bra. Men de sa tidigt till oss: Ni behöver inte vara oroliga för hur slutresultatet blir, detta är snäll-tv (skrattar).

Paret hade letat sommarhus, främst torp, när de 2017 såg annonsen med det gamla missionshuset i Almunge. Och när de var på visning imponerades de av huset som sett rätt oansenligt ut i annonsen.
Martin: Vi var överens om att detta var vårt ställe. Jag hade länge varit inne på ett hus från slutet av 1700-talet/början av 1800-talet, men Salomon påminde mig om att det inte var så praktiska hus som byggdes då. Det är extremt lågt i tak och badrum saknades ofta. Så här fick vi fick nu en byggnad som var praktisk med bra takhöjd, hela fem meter i tak i salen, och en samtidigt hade en lång historia.
Salomon: Huset var renoverat på 80-talet, men renoveringarna, med exempelvis plastmattor, var kanske inte något man uppskattar idag. Så vi har försökt att renovera i en anda som påminner om husets ålder och skapat ett fräscht och bekvämt hem.
Martin: Och förra veckan började vi elda så vi håller oss varma. Och den el vi producerar producerar vi med egna solpaneler, vilket känns rätt i tiden.

Martin och Salomon köpte Missionshuset Faringe som fritidshus, men i takt med att hemarbetet ökade under pandemin har även närvaron i Almunge ökat. Så nu är det minst lika mycket permanentboende som lägenheten i Stockholm.
Martin: Jag uppmanar verkligen alla att skaffa ett hus på landet om man har möjlighet, Det är så trevligt och mycket mer socialt än vad man föreställer sig. Jag tänkte aldrig på det här med grannar innan vi flyttade hit, men det har varit så kul att lära känna nya människor. vi har fått flera nya goda vänner.

Vad gör ni när ni inte är med i tv?
Salomon: Jag jobbar som bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Stockholm och är engagerad i Augustpriset där jag sitter i juryn.
Martin: Jag jobbar på ett medicin-tekniskt företag och reser mycket i jobbet. Vid sidan av det pluggar jag historia på kvällarna. Gemensamt är väl att vi lägger vi mycket tid på trädgården och då med fokus på grönsaker. Det har varit ett starkt år för slanggurkan. Jag skulle också vilja säga att de som går med hustankar inte ska se en stor trädgård bli en belastning. Låt allt få ta sin tid och låt lusten styra istället för tankarna om vad ni ”måste”.

Det sitter i väggarna sänds i kväll måndag 5 september i SVT Play och SVT1.