Den populära 90-talsserien Vänner hittar nya tittare än idag, även fast det gått 25 år sedan dess storhetstid. Men humor åldras inte alltid med värdighet, och i detta fall har sitcomen flera gånger fått kritik för problematiska skämt.

Seriens medskapare Marta Kauffman är väl medveten om detta. Hon har tidigare bett om ursäkt för bristen på mångfald i Vänner, och lovar bättring i sina kommande produktioner.

Kauffman har nu även berört frågan om Chandlers transsexuella förälder som i serien har blivit felkönad.

– Vi refererade ständigt till Chandlers pappa, även om Chandlers pappa var trans. Pronomen var ingenting jag förstod då. Så vi refererade aldrig till den karaktären som en ”hon”. Det var ett misstag, säger hon i en ny intervju med BBC.

Kathleen Turner gästspelade i rollen som Charles Bing, aka Helena Handbasket, som var ett föremål för flera skämt under seriens gång. Skådespelerskan berättade för några år sen att hon inte hade tackat ja till rollen nu, och att den borde ha erbjudits en transkvinna istället. Hon ångrar också att det inte var helt tydligt om karaktären var transsexuell eller en dragqueen.