Året var 1983, kanalen var SVT.
I helgunderhållningsprogrammet Levande livet där Efva Attling och Maria-Pia Boëthius var programledare fanns ett vininslag där tittaren fick följa med på vinprovning i Grythyttan. Nere i katakomberna i vinkällaren satt Carl-Jan Granqvist och Knut-Christian Gröntoft och guidade svenska tv-tittare bland viner vid 18 tillfällen under hösten 1983 och våren 1984.
Carl-Jan och Knut-Christian bjöd på korta utläggningar om vinodling, vinsorter samt dess sociala och kulturella betydelse.
Dessutom använde de ett språk ingen svensk tidigare hört: Det var vin som ”slog piruetter” och ”bomull som smeker sig ut gommen”. Vi fick lära oss om vinets ”gloria”, elegans och om eftersmak som varar i oändlighet. Uttryck som ”svettig häst” och ”förmultnad lövhög” användes för att beskriva vinet.
Konsumentupplysning kallades det, och det blev stor underhållning och en supersuccé, alla tittade, samtidigt som delar av svenska folket rasade, 30-40 anmälningar kom in efter varje program. Och i eftertexten stod det stort och tydligt ”Alkoholfritt alternativ: Bordsvatten”.
Carl-Jan och Knut-Christian blev superkändisar.
– Vi spelade ju in alla program på en gång och när det väl sändes ett halvår senare hade jag liksom glömt bort det. Så skulle jag åka till Stockholm för att fira Valborg och när jag kliver in på Centralstationen utbryter ett jubel och det blir liksom kaos, säger Carl-Jan och skrattar. ”Vinprovaren” skriker någon. Det var hysteriskt och jag var inte alls förberedd på denna uppståndelse.
Likadant var det i Oslo berättar han.
– Jag var på ett museum och det var en massa ungdomar där men de var helt ointresserade av vikingautställningen, de var mer intresserade av att titta på vinprovaren (skrattar).
Carl-Jan och Knut-Christian fick hela svenska folket att börja dricka mer vin, en hel liter per år per person ökade mängden med. Och Carl-Jan fördubblade sin omsättning i Grythyttan.
Idag är Carl-Jan och Knut-Christian fortfarande goda vänner. Carl-Jan driver bland annat vinkällaren Grappe på Östermalm i Stockholm medan Knut- Christian är njurläkare i Eskilstuna.
QX hoppas på en reunion i någon kanal snart!

Här ett klipp från ett av de klassiska vinprovningarna: