Kanadensiska Kathryn Dawn Lang eller k.d. lang som hon är mer känd som, kom ut i en intervju i The Advocate 1992 och har alltid varit en stark förespråkare för homosexuella rättigheter och är känd för sitt lite androgyna utseende. En klassisk bild är den som var på omslaget av Vanity Fair 1993 där k.d. lang sitter i en frisörstol med raklödder i ansiktet och rakas av Cindy Crawford.
k.d. lang slog igenom stort när Roy Orbison valde att spela in låten Crying med henne 1988, en låt de vann en Grammy för i kategorin Best Country Duo.
k.d. lang fick sin egna största hit fyra år senare när hon släppte låten Constent Craving. En låt som spelade in miljontals dollar och gav henne en Grammy för bästa kvinnliga popsångerska och k.d. skrev därmed in sig i historieböckerna för alltid. Inspelningen av What a wonderful world med Tony Bennett gav henne ytterligare en Grammy och hennes version av Leonard Cohens Hallejua fick ett stort genomslag. Världsturnéer och flera albumsläpp följde samt uppträdanden på invigningen av Vinter-OS, både 1988 (Calgary) och 2010 (Vancouver).
k.d. lang berättade i en intervju med QX att de är fyra syskon varav tre av dem är hbtq: ”Men vi väntar fortfarande på att den sista också ska komma ut”…
1994 uppträdde k.d. lang tillsammans med en annan känd lesbisk rocksångerska, Melissa Etheridge, på Lifebeat MTV med Melissas låt You can sleep while I drive. En sant lesbiskt rockögonblick! Och när GayGames hölls i Sydney 2002 uppträdde hon på invigningen.
Idag sägs k.d ha ett förhållande med miljardären Heather Edwards.

QX listar k.d. langs fem bästa låtar:

1.

2.

3.

4.

5.